O șefă din subordinea Doinei Federovici s-a plâns de condițiile de lucru proaste, în fața ministrului – VIDEO

A fost susținută pentru ocuparea funcției de conducere începând cu data de 1 ianuarie 2022 de conducerea Consiliului Județean.

 

Viața (dulce) amară de director 

 

Iustina Irimia Cenușă devenea director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), structură aflată în subordinea CJ-ului.

După doi ani de activitate a descoperit lista lungă de inechități din sistem pe care i-a prezentat-o Ralucăi Turcan, ministrul Culturii aflat în vizită de lucru la Botoșani.

 

Înainte de problemele cu care se confruntă domeniul, Iustina Irimia Cenușă i-a transmis faptul că „în doi ani de mandat am obținut trei titluri de tezaure umane vii” și că a reușit să organizeze numeroase activități culturale.

 

A mulțumit pentru intenția ministerului de a acorda o serie de indemnizații meșterilor care au calitatea de „tezaur uman viu” și care pe alocuri trăiesc la limita de subzistență.

 

„Că tot veni vorba despre inechități, cred că instituția pe care o reprezint este cel mai bun exemplu pentru acest lucru, din toate punctele de vedere, de la salarizare, pentru că suntem încadrați la legea așezămintelor culturale, avem cea mai slabă salarizare ceea ce duce la un nivel de atractivitate foarte scăzut pentru a veni și a lucra în această instituție de cultură”,

Iustina Irimia Cenușă, director Centrul de Creație

 

Trei instituții în același sediu

 

Lipsa specialiștilor ar fi cauzată de faptul că nu există programe de școlarizare în cultura tradițională: „Cred că ar fi de ajutor ca pe viitor să existe această variantă de școlarizare, specializare, în cultură tradițională dacă dorim să ducem mai departe acest tezaur și această moștenire identitară pe care o avem”.

 

Iustina Irimia Cenușă s-a plâns și de faptul că instituția pe care o conduce nu are un sediu propriu, deși această atribuție cade în sarcina Consiliului Județean în subordinea căruia se află Centrul de Creație.

Iar Ministerul Culturii probabil că nu dispune de spații pe care să le ofere instituțiilor de cultură. Ba, mai mult decât atât, o face oferind deja birouri pentru Centrul de Creație, în incinta sediului Direcției de Cultură, așa cum Iustina Irimia a și precizat în intervenția sa.

 

„De asemenea nouă ne lipsește un sediu propriu, suntem zece oameni în două birouri în care prin generozitatea celor de la Direcția de Cultură Botoșani ne-au ajutat să încercăm să ne desfășurăm activitatea și cred că la nivel de județ și de municipiu numărul de săli de spectacol în care ne putem desfășura activitatea este foarte scăzut. De foarte multe ori ne suprapunem activitățile culturale și trebuie unii dintre noi să cedeze pentru a reuși să desfășoare activitățile”,

Iustina Irimia Cenușă, director Centrul de Creație

 

Ministrul Raluca Turcan nu a comentat în niciun fel condițiile de lucru de la Centrul de Creație dar a promis că rezolvă partea de salarizare.

 

„După majorările din sistemul de învățământ a doua zi am avut grevă în fața ministerului din partea angajaților din biblioteci și muzee pentru că sunt muzee și biblioteci din domeniul cultural care au salariile mult mai mici decât muzee sau biblioteci neacreditate din educație. Dar, o rezolvăm”,

Raluca Turcan, ministrul Culturii

 

O altă unitate care se află în subordinea Consiliului Județean este Orchestra Rapsozii Botoșaniului care funcționează tot în sediul Direcției de Cultură și nu are un loc propriu pentru desfășurarea activității.

De altfel această instituție de stat este singura care nu organizează concerte lunare măcar la care botoșănenii să poată participa cu cumpărare de bilet, artiștii fiind văzuți doar la evenimente la care sunt invitați.