O primăriţă din judeţ vrea măsuri mai dure pentru elevii care lovesc profesori

 

Primarul comunei George Enescu a luat cuvântul în cadrul şedinţei care a avut loc astăzi, miercuri, 10 iulie 2013 la Prefectura Botoşani şi la care a participat şi Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei pentru discuţii cu tema anticorupţie în administraţia publică. Angela Grădinaru Toma a ridicat problema violenţei din unităţile de învăţământ unde victime pot fi şi dascălii.

Prima parte a şedinţei a avut ca temă „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă”, proiectul fiind finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”. Primarul de George Enescu a solicitat dacă poate fi posibilă identificarea unei modalităţi prin care să existe repercusiuni în cazul abaterilor disciplinare ale elevilor. „Dacă vorbim de acel cod de conduită care este în dezbatere publică eu am observat un lucru, prea multe drepturi au elevii şi nu au şi profesorii. Dacă un profesor loveşte un elev se ajunge până sus, sus, dar dacă un elev loveşte un profesor rămânem la punctul că tot profesorul este vinovat că poate nu a ştiut. Eu nu sunt pe principiul bătăii, eu am copii care au fost la şcoală când era o disciplină şi acel respect faţă de profesori dar implicat şi de aceste condiţii şi de cod de conduită de care vorbim”, a declarat Angela Grădinaru Toma.

Ea a oferit un exemplu din comuna pe care o păstoreşte cu cazul unui băiat aflat în ultimul an de liceu şi care obişnuia să-şi ameninţe atât colegii cât şi salariaţii unităţii de învăţământ. Elevul ar fi făcut parte dintr-o familie numeroasă cu copii cuminţi şi, potrivit părintelui său ar fi avut devieri de comportament de la …şcoală.  „Eu am exemple din comuna mea multe cu profesori buni care colaborează cu părinţii, rezultatul la capacitate este destul de bun, mă bucur pentru copiii care se înscriu la licee sau şcoli profesionale. Dar am avut şi caz când părintele chemat pentru ca acel copil ameninţa chiar şoferul de la maşina şcolii şi tatăl ştiţi ce-a răspuns: păi voi l-aţi învăţat, ei acel părinte a spus că la şcoală copilul său a învăţat să nu mai fie bun”, a mai spus primăriţa.
Angela Grădinaru Toma şi-a exprimat dorinţa ca în astfel de cazuri părinţii să fie cei traşi la răspundere pentru faptele copiilor lor, dat fiind faptul că aceştia sunt formaţi cu precădere acasă, stând la şcoală doar câteva ore pe zi. „Poţi prin conduită poţi impune angajaţilor statului dar nu poţi impune reguli părintelui, de data asta aveţi dreptate dar poate găsim o formulă, am înţeles ce vreţi să spuneţi, ca responsabilitatea părinţilor să fie mai mare şi în ajutorul dascălilor”, i-a răspuns Alexandru Cumpănaşu.
CITEŞTE:
 ACUM: Primari şi şefi de instituţii în şedinţă cu anticorupţie şi întârziaţi