La începutul anilor 2000 transportul public din municipiul reședință era cu totul altul decât cel actual. Orașul era străbătut de tramvaie făcute în România care trezeau lumea din cauza zgomotului infernal și de niște așa-zise microbuze importate din fosta Republică Democrată Germană.
SC Eltrans SA încă nu achiziționase acele tramvaie Tatra din Dresda și prin oraș circulau Barkas-uri, niște minibusuri în care călătorii aveau condiții îngrozitoare de transport. Stăteau pe două bănci așezate pe lateralele mașinii, fără vreun stâlp de susținere, mânere sau alte puncte de sprijin.
Absolut toate aceste mașini erau second-hand. Purtau denumirea de ”B 1000” și fuseseră produse la uzina ”Barkas” din Chemnitz, înființată în 1958 și închisă în 1990.
Acolo se fabricau inclusiv motoarele pentru Trabant.
În Botoșani au fost aduse de privați, Primăria și SC Eltrans SA nu se implicaseră în operațiune.
Și astfel zeci de mașini, fără vreo autorizație, majoritatea funcționând pe persoane fizice, ajunseseră să facă transport public de călători.
Biletele erau o glumă, iar evaziunea la cote cât se poate de ridicate.
Guvernul și Primăria au reglementat apoi și acest domeniu de activitate și nu a mai fost posibil ca un simplu PFA să efectueze transport public de călători.
A fost nevoie de o firmă care să se licențieze la Autoritatea Rutieră Română (ARR) și care să aibă mașini în proprietate. Lucru făcut în urmă cu 22 de ani de un fost vameș.
Dumitru Bălan, care timp de vreo trei ani avusese în atribuții operațiunile de import-export cu Republica Moldova, trecuse în privat și inițiase o afacere de import-export cu... lapte praf.
Dumitru Bălan, director general SC Microbuzul SRL
”Am câștigat o sumă frumușică de bani și am cumpărat niște microbuze și venind în transportul botoșănean m-au privit cam cu invidie unii dintre colegi, dar în 2001 a apărut o ordonanță care reglementa transportul public și în municipiul Botoșani și nu mai dădeau voie celor care aveau o singură mașină, trebuiau să aibă o formă organizată (...). Eu în activitatea de import-export foloseam și acele microbuze, le demontam scaunele și mergeam cu marfa în țară. Apoi montam scaunele înapoi”.
Încet-încet a renunțat la transport laptelui praf în toată țara și a adus beneficiarii la Botoșani astfel încât i-au rămas disponibile mai multe microbuze.
Dumitru Bălan, director general SC Microbuzul SRL
”Aduceam lapte praf pentru fabricile de înghețată de la noi. Am dus lapte praf inclusiv la Timișoara. Și la Suceava și la Botoșani și la Piatra Neamț. Aveam suficientă activitate și câștigam foarte bine. La fiecare kilogram de lapte praf se adăugau 0,75 cenți. La 20 de tone eu câștigam 15.000 de dolari. Era o sumă destul de frumoasă. Eu duceam doar la o parte, cei mai mulți veneau ei aici și achiziționau pentru că am devenit cunoscut și veneau ei și se aprovizionau de la mine, nemaifiind eu obligat să fac distribuția. Am strâns banii necesari și aveam mașinile pe care le foloseam în activitatea de transport în urma operațiunilor de import-export”,
Dumitru Bălan, director general SC Microbuzul SRL
Legislația a impus reguli tot mai stricte pentru licențiere, de la examen medical și psihologic la ITP și înființarea unei societăți comerciale. Iar unele PFA-uri nu și-au permis susținerea acestor cheltuieli.
Dumitru Bălan, director general SC Microbuzul SRL
”I-am luat sub formă de chirie la firma Microbuzul pe toți cei care făceau transportul public în municipiul Botoșani la acea dată pe persoane fizice și practic am reprezentat mai mult de jumătate din numărul de mijloace de transport de la acea dată, cred că vorbim de 123 de mașini. Pe societatea Microbuzul cred că aveam 70 și ceva. Eu fiind majoritar, pe mine s-a încheiat contractul. Pe ceilalți i-am luat sub formă de asociere, încă cinci operatori de transport”.
Ulterior, legislația a interzis atât asociațiile, permițând perfectarea contractului cu Primăria doar unui singur operator, cât și mașinile închiriate.
Atunci a accesat un credit de 1 milioane de euro și a cumpărat mijloacele de transport ale asociațiilor care au vrut să vândă.
Înainte de asta le-a transmis...
Dumitru Bălan, director general SC Microbuzul SRL
”Banul este la mine, mașinile sunt ale voastre, faceți ce doriți. O parte au rămas, o parte au plecat. Eu mi-am achiziționat un număr suficient de mașini încât să acopăr toate traseele și să fiu unic operator de transport public în municipiul Botoșani și chiar în zonele limitrofe, mă refer în special la barierele orașului”.
A înlocuit astfel toate Barkas-urile și în direct la ”Botoșăneanul TV” a povestit că an de an a investit în noi mijloace de transport, inclusiv în 2023 cumpărând altele.
Cele mai vechi au șapte-opt ani, iar pentru 2024-2025 își propune achiziționarea primelor microbuze electrice.
0
de lei a fost cifra de afaceri în 2022
0
de lei a fost profitul în 2022
Cu aceste cifre SC Microbuzul SRL ocupă locul 1 la Botoșani în Topul Județean al Firmelor la categoria ”Transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători, întreprinderi mici”.
Cu 39 de angajați se situează pe poziția 100 în Topul Angajatorilor.
Discuția pe această temă o puteți vedea de la minutul 16:56