În ultimii ani, zeci de mii de călători au rămas fără bani sau vacanțe din cauza falimentului companiilor de aviație sau a agenților de turism.
Vacanţe mai scumpe, dar asigurate. Patronatele din turism cer autorităţilor înfiinţarea unor fonduri de garantare. Printr-o taxă în plus, pe care o vom plăti la fiecare pachet turistic sau bilet de avion, ne asigurăm ca vom primi despăgubiri în cazul unui faliment.
Taxa de un euro ar urma să fie parte din tariful de aeroport, inclus în biletul de avion. "Un euro în plus nu-i cine ştie ce! Adică o simplă cafea", spune un român. "Cred că responsabilitatea ar fi a statului. Deja contribuim cu alte taxe", consideră un altul.
Falimentul Blue Air este unul dintre motivele pentru care se cere un fond de garantare. În septembrie 2022, peste 280.000 de pasageri s-au trezit cu banii luaţi şi fără bilet de avion. Este şi cazul Andreiei, care vrea să dea în judecată statul român, potrivit observatornews.ro.
Andreia Balosin, pasager păgubit Blue Air
“Am întrebat când ni se vor rambursa banii, nu ni s-a precizat un termen. Am tot insistat pe disputele bancare, dar fără niciun rezultat. Nici statul român, prin oficiul de Potecţie a Consumatorului, nu a putut să ia nicio măsură”
Dan Goicea, CEO agenţie de turism
“Cel puţin 380 de turişti i-am repatriat pe costurile noastre, plus am plătit banii plătiţi la Blue Air pentru viitoarele zboruri”
Şi pachetele de vacanţă s-ar putea scumpi. Cel de-al doilea fond de garantare va constrânge agenţiile de turism să plătească o taxă anuală, pentru despăgubiri complete în caz de faliment.
Alin Burcea, preşedinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT)
“Trebuie să ajungem în stadiul în care toată lumea îşi recuperează absolut toţi banii. Asta se face prin participare la fond. Poate să fie 2 euro care se adaugă la pachet ca să strângem o sumă considerabilă”
Un astfel de fond ne-ar putea salva de situaţii precum falimentul agenţiei Omnia Turism sau al tur operatorului Kusadasi din ultimii ani. Pe grupurile de păgubiţi, oamenii se plâng de neglijenţa autorităţilor. ANAT cere statului ajutor pentru crearea fondurilor de garantare.
Alin Burcea, preşedinte ANAT
“Dacă ministrul, în dărnicia lui, va putea să ne sprijine cel puţin la început, mă aştept la 5 milioane la fondul de garantare la biletele de avion”
Şi alte ţări europene şi-au luat aceste asigurări în caz de faliment. Germania şi Belgia au fonduri de garantare pentru agenţăiile de turism de câţiva ani.
(Foto: depositphotos)