O misiune (im)posibilă: Doi importanți șefi de la Botoșani vor să elimine un simulacru din sistemul de învățământ 

A fost o temă a președintelui Consiliului Județean, Valeriu Iftime care a aflat despre învățământul simultan la un eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean. 

 

Iar săptămâna aceasta subiectul a revenit în actualitate, odată cu vizita la Botoșani a secretarului de stat de la Ministerul Educației, Sorin Ion. 

 

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

„Aș începe cu o performanță pe care ați făcut-o în ultima perioadă, cu acest efort de a reduce învățământul simultan pentru anul școlar viitor. Din punctul meu de vedere este o performanță la care ați ajuns ca peste 1.500 de copii la anul să învețe în clase de sine stătătoare. Mai rămân o parte, dar cu sprijinul autorităților avem cumva un plan pentru vreo doi ani să ajungem la un învățământ simultan zero sau foarte aproape de zero, dar trebuie infrastructură rutieră, să avem transport pentru că sunt lucruri care nu țin numai și numai de noi. Iar pentru asta vă mulțumesc și profit de prezența dlui președinte al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, să-i smulg o promisiune că ne va ajuta să ajungem la un învățământ simultan zero”

 

Acest sistem de învățământ în care clasele sunt amestecate este încă funcțional în acele localități unde populația școlară este redusă. 

Și se vrea a fi eliminat total în următorii doi ani. 

 

Valeriu Iftime, președinte Consiliul Județean Botoșani.

„I-am pus o condiție lui Bogdan, reducem la jumătate anul acesta și în doi ani dispare învățământul simultan nu pentru mine, știu că este greu și pentru dvs, dar învățământul simultan este un simulacru în opinia mea. Am avut tot felul de cereri, a venit la mine o gospodină din sat cu bărbatul plecat în străinătate nu își poate duce copilul la școală, sunt 15 kilometri până acolo, oameni care nu vor să își ducă copiii în alt sat. Și înțeleg asta. Primarii care au nora, cumnata care nici ele nu ar face naveta, sunt foarte multe plângeri, dar cel mai important lucru este actul educațional. Iar pentru asta nu fac niciun rabat. În doi ani în Botoșani nu mai avem învățământ simultan, dar asta nu e ușor de făcut”

 

Pentru a se putea atinge acest obiectiv, autoritățile trebuie să asigure transport școlar pentru elevii care vor fi direcționați către unități de învățământ chiar și din afara localității de domiciliu.