O lege care NU a fost respectată niciodată dar care este în vigoare, Botoșani trebuia să aibă 3 drumuri expres! 

  • Sunt 19 ani de la adoptarea acestui act normativ care nu a fost niciodată pus în aplicare deși era, clar, în beneficiul locuitorilor și agenților economici din județul Botoșani.
  • Ar fi rezolvat o problemă importantă, infrastructura rutieră care este vitală în dezvoltarea mediului economic local. 

 

Planul care NU a fost valabil și la Botoșani

 

 

Vorbim despre Legea nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea I Reţele de transport care a fost publicată în Monitorul Oficial în 29 septembrie 2006. 

 

La ce anume făcea referire această lege?

 

Legea nr. 363/2006

„Se aprobă Planul de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea I - Reţele de transport, care cuprinde direcţiile de dezvoltare a infrastructurii de transport, prevăzute în anexele nr. 1-10. Lucrările care fac obiectul prezentei legi sunt de interes naţional şi constituie cauză de utilitate publică”,

 

Practic. prin această lege, autorităţile administraţiei publice centrale, judeţene şi locale trebuiau să coopereze pentru asigurarea aplicării ei. 

Existau și mai multe obiective incluse în normativ. La autostrăzi, ca și în prezent, județul Botoșani nu a fost luat în calcul. 

 

În schimb a fost trecut la drumuri expres cu 4 benzi care trebuiau să fie următoarele: 

 

  • Rădăuţi-Prut-Ştefăneşti.
  • Suceava-Botoşani-Ştefăneşti
  • Botoşani-Târgu Frumos

 

 

Drumul expres Botoșani – Suceava prinde contur: Noutăți anunțate de șeful CJ-ului Gheorghe Șoldan 

 

 

Și de asemenea, conform aceleiași legi, pe râul Prut trebuiau să fie construite patru poduri,  după cum urmează: Galaţi-Giurgiuleşti, Fălciu, Ungheni şi Ştefăneşti. 

 

Toate aceste obiective nu au fost finanțate însă, prevederile sunt încă în vigoare. 

 

 

Plan de dezvoltare al județului 

 

 

Valeriu Iftime a pus pe hârtie principalele obiective pe care se concentrează din actuala postură, de președinte al Consiliului Județean și al PNL Botoșani. Una dintre prioritățile sale este infrastructura de transport. 

 

A explicat că a aflat despre această lege care datează din 2006 și s-a dus la București pentru discuții cu doi miniștri: al Finanțelor și Transporturilor. 

 

Valeriu Iftime, președintele CJ Botoșani

„Am explicat intenția și nevoia noastră pentru calea CFR Botoșani – Iași, dar și spre Darabani.  În lege mai avem un drum expres Botoșani – Târgu Frumos, în Planul Național de Transport (PNT) prin legea din 2006. Dar acest proiect este deja intrat în discuție și dat spre finanțare. Tot în lege este Botoșani – Târgu. Frumos care leagă A7 și tot în această lege este și Botoșani – Ștefănești. Este în lege, drum expres.!S-a uitat de toate și de asta am făcut adresa asta. Mai este un drum expres Ștefănești – Rădăuți Prut”,

 

 

Un drum pe graniță 

 

 

Reconstrucția Ucrainei va necesita și o mai mare deschidere a județului către țara vecină cu care avem cea mai mare linie de graniță. 

 

Șeful județului susține că a identificat o zonă unde ar putea fi deschis un nou punct de trecere a frontierei, asta după ce, în județul Botoșani am închide cercul de drumuri expres sau naționale, dar și partea de cale ferată. 

 

Valeriu Iftime, președintele CJ Botoșani

„La Teioasa ar putea fi o altă vamă cu Ucraina și mă leg cu asta, plus calea ferată care vine de la Iași până la Dângeni, linia este făcută până la Săveni, iar de la Săveni la Drăgușeni e moartă calea ferată. Vreau să prelungesc aici, pentru că și asta este în lege. Cum în lege este și calea ferată de la Botoșani la Suceava care nu o ia nimeni în seamă. Și este făcută, începută de comuniști”,

 

După graniță este o cale ferată care merge la Cernăuți, însă asemenea liniilor moarte de la Botoșani care au rămas neutilizabile. Și care poate fi luată în calcul: „Este o altă cale ferată făcută lângă granița noastră care este moartă. Exact cum e căzută oanoastră de la Drăgușeni în pământ, așa e și a lor. Eu am fost la ucraineni și le-am explicat, nu înțelegeau. Am fost la Ministerul Transporturilor, la Grindeanu”.

 

 

Ori la bal, ori la spital

 

 

Valeriu Iftime a declarat că vrea să obțină proiectul tehnic și studiile de fezabilitate pentru aceste obiective. A discutat inclusiv cu președintele PNL, din partea căruia a cerut susținere și pentru județul Botoșani, neglijat prea mulți ani. De asemenea, cere reactualizarea legii din 2006 pentru a fi adaptată la nevoile actuale.

 

„Dle președinte, dacă nu-mi dați șansa să dezvolt niște proiecte anul viitor, mă retrag, în iulie plec. De ce să mai stau? Nu-mi trebuie mie nici politică, bani am, dacă am convingerea că se fac lucrurile acestea, atunci rămân”, a fost mesajul lui Valeriu Iftime. 

 

Președintele CJ a mai spus că aceste priorități „par așa, de om nebun” , însă pot fi găsite surse de finanțare pentru a fi realizate pentru că „sunt bani dacă știi unde să cauți”.

 

Și nu în ultimul rând se dorește ca județul să fie alimentat și cu gaz natural, în acest moment fiind analizată nevoia de consum pe toate localitățile din județ unde ar urma să ajungă rețelele.