Rețeta succesului de la Stațiunea Popăuți: Instituția face profit de 3,5 milioane de lei 

În judeţul Botoşani se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul 2024 cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.

 

Singura instituţie publică din România care face profit

 

În România, există o instituție publică total atipică. Și nu neapărat prin obiectul de activitate, ci mai ales prin faptul că este o instituție publică, care reușește să încheie anul 2024 pe profit. 

 

Este vorba despre Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, din județul Botoșani. Instituția are în momentul de față, în conturi 3.5 milioane de lei.

 

 Și asta după ce mai bine de două decenii s-a zbătut în ruină și datorii. Soluția salvatoare, pe lângă salvarea de datorii, a fost organizarea ca în mediul privat, cu investiții, producție și mai apoi reinvestirea profitului în noi dotări și tehnologii.

 

 În anul 2025, stațiunea de cercetare se pregătește să investească și în distribuția produselor obținute în ferma zootehnică, chiar înființarea propriilor magazine. Profitul obținut va fi reinvestit în cercetare.

 

O stațiune de cercetare unicat în România salvată de la ruină

 

Stațiunea de cercetare de la Popăuți, din județul Botoșani, are o vechime de aproape un secol și este bazată pe intervenții și cercetare în domeniul ovinelor și caprinelor. 

 

În anii 80, cercetătorii de la Popăuți au reușit prin încrucișări genetice, începute cu câteva decenii înainte, să dea naștere unei noi rase de oaie. Este vorba despre karakul de Botoșani, o încrucișare între oaia karakul din zona Uzbekistanului și Astrahanului cu țurcană, o rasă autohtonă. 

 

De-a lungul deceniilor, rasa a fost ameliorată și îmbunătățită, prin cercetare, cu noi varietăți de culoare la pielicele.

 

De altfel, cea mai importantă resursă a oii karakul de Botoșani este pielicica, de o frumusețe aparte, remarcată inclusiv la târgurile de profil la nivel internațional.

 

Click aici pentru continuarea articolului

 

(Foto: facebook.com