O iei de la capăt cu recensământul? VEZI dacă ai greșit la autorecenzare

Chestionarele a două milioane de români au fost declarate invalide pentru că nu au fost completate corect.

 

Aproape două milioane de români convinşi că s-au autorecenzat se vor trezi cu recenzorul la uşă.

 

Oamenii spun că ar fi trebuit să fie anunţaţi că au greşit şi că nu au timp să aştepte recenzorii acasă.

 

De cealaltă parte, Institutul Naţional de Statistică recunoaşte că a fost o "scăpare" în configurarea platformei, care a permis autorecenzarea incompletă.

 

"Am identificat locuinţa aceasta ca fiind autorecenzată, dar datele dumneavoastră au fost invalide". "Dar eu ştiam că m-am autorecenzat". În aceeaşi situaţie sunt aproape două milioane de români care au avut surpriza să afle că datele completate pe site-ul dedicat recensământului nu au fost validate, arată Observator.

 

 

Cum poţi verifica dacă ai completat formularul corect

 

Cine vrea să vadă dacă a completat corect chestionarul de autorecenzare trebuie să intre pe site-ul recensamantromania.ro. Există aici o secţiune numită dovada autorecenzării, unde trebuie introdus CNP-ul. În cazul în care datele au fost completate corect, va fi eliberată această dovadă de autorecenzare. În cazul în care nu sunt corect completate, va exista un mesaj care vă va anunţa acest lucru.

 

Ştefan este recenzor și spune că cele mai multe cazuri de autorecenzare invalidă vin dintr-o simplă neatenţie.

 

"Mulţi oameni s-au născut în alt judeţ, au venit imediat la Bucureşti şi când au fost întrebaţi dacă au locuit altundeva în afară de Bucureşti ei răspund că nu, dar trebuie trecut da pentru că s-au născut altundeva. Nu permite sistemul altceva şi automat chestionarul este invalidat", explică el.

 

În multe dintre situaţii, părinţii au omis să completeze datele copiilor. Platforma a permis, totuşi, trimiterea chestionarului incomplet, iar cei care s-au trezit nerecenzaţi au primit cândva chiar şi un email de mulţumire.

 

"Platforma a fost prevăzută cu nişte chei de control, dar probabil a fost o scăpare, a fost un buton acolo care permitea transmiterea chestionarului inclusiv cu anumite atenţionări. Dar o luăm ca pe o învăţătură şi, pe viitor, la următorul recensământ, să remediem această problemă", a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.