O gospodină care și-a lăsat mâncarea pe foc și a plecat de acasă și-a făcut bucătăria scrum – FOTOGALERIE

Un aragaz lăsat nesupravegheat a provocat un incendiu într-o casă din municipiul Botoșani. Evenimentul s-a produs în această dimineață, pe strada Victoriei.

 

Proprietara a plecat de acasă și a uitat mâncarea pe foc. În urma ei, flăcările au cuprins mobilierul suspendat, iar fumul a ajuns și în alte încăperi.

 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Aceștia au stins flăcările înainte de a se extinde la toate bunurile din bucătărie.

 

Proprietara, în vârstă de 77 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la paramedicii SMURD. Aceasta a refuzat transportul la spital.

 

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, pompierii vă recomandă:

 

  •  să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;
  •  după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;
  •  curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;
  •  nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.
  •  

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

 

  •  opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;
  •  nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;
  •  stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

 

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.