O fi armăsar, o fi porc, o fi o vacă?

 

Botosaneanul sigla vertical Scandalul cărnii de vită vândută drept carne de cal îmbracă forme ridicole la Botoşani. Iar penibilul nu provine din „uluitoarea” descoperire că una-i pe etichetă şi alta ajunge în burtă, ci din modul în care autorităţile au reacţionat după ce presa centrală a anunţat că vreo sută de kilograme de carne „mincinoasă” ar fi fost introdusă în sistem de Florea Carn.
Aşadar, ce s-a întâmplat după publicarea ştirii? ANSVSA-ul, condus de Mihai Ţurcanu, a anunţat că DSVSA-ul trebuie să facă o verificare la abator. Aşaaa... Şefă la DSVSA Botoşani este Minodora Vasiliu, unul dintre primii directori PDL care au trădat după alegeri urcându-se în barca liberală şi care colindă în lung şi-n lat judeţul cu Florin Ţurcanu, fratele şefului ANSVSA, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PNL, ţinându-i trena. Pe cine ar trebui d-na director să controleze? Pe Florea Ţurcanu, tatăl celor doi. În rezumat deci, ar trebui să îl verifice pe tata celor şefi ai săi, unul pe linie profesională, celălalt politic. Şi asta nu este tot, din câte ştim noi de abatorul ăla de la Dracşani ar fi răspuns ca medic veterinar tocmai nevasta lui Mihai Ţurcanu. O mare familie... Îmi daţi voie în condiţiile astea să am aşa, convingerea, că verificarea asta n-o să aibă altă concluzie decât că la Florea Carn totu-i bine, legal, clar, frumos, curat, minunat, etc., etc., etc.?
De altfel, Mihăiţă de la ANSVA este şi autorul unei diversiuni publice naţionale. Miercuri, după izbucnirea scandalului, a emis un comunicat de presă în care spunea că nu trebuie suspicionat abatorul tatălui său deoarece carnea găsită prin Ilfov era de cal, iar Florea Carn nu are autorizaţie să tranşeze cai. Fain, nu? Dar pot să am şi eu o întrebare? Problema nu este tocmai că s-ar fi putut sacrifica acolo cai fără autorizaţie? De fapt, nu asta era problema reală?
Explicaţia cu etichetarea falsă mi se pare de-a dreptul penibilă. Pe româneşte, un comerciant din Alba ar fi pus de capul lui etichete cu numele unor abatoare din ţară. Cum o fi auzit însă omul ăla de „celebra” Florea Carn din metropola Suliţa? De unde ştia că există o asemenea firmă când abia în urmă cu numai trei luni s-a inaugurat abatorul de la Dracşani?
Justificarea care mi se pare realmente amuzantă, rostită la unison de Ţurcani, este că ANSVA s-ar fi băgat rău în procesatorii de carne şi ei acum se răzbună? Hmmm... Bineînţeles, departe de mine gândul că s-ar fi băgat în ei ca să îi omoare pe vreo doi şi să îi facă loc pe piaţă abatorului lui tătâne-său. În schimb, chestia asta îmi aminteşte că în scurta perioadă în care a fost vicepreşedinte la CJ Florin Ţurcanu a avut ca principală descoperire faptul că firma care furniza pâine la centrele de plasament de la Direcţia Copilului cam trăgea la cântar. S-a apucat omul de controale, de scandal, că se fura din mâncarea copiilor, tot tacâmul. Stranie coincidenţă, vicele avea o brutărie... Deci, atunci pâine, acum carne...  La câteva săptămâni de la scandal unii oameni tot îmi spuneau că maşini cu „Brutăria Dracşani” descarcă pâine pe la casele de copii, dar dacă n-am văzut cu ochii mei uite că nu pot să confirm...
Gluma supremă în toată tărăşenia asta este că de abator se ocupă Florea Ţurcanu, Florin n-are nici o treabă, Mihai la fel, doar ei nu sunt zootehnişti, nu activează în domeniu, unul nu e tehnician veterinar, celălalt nu e medic veterinar, nu, ei nu au nici o treabă, unul e cosmonaut, celălalt astronaut. Brusc, numai şi numai după ce unul a devenit preşedinte la Consiliul Judeţean, celălalt secretar de stat, iar PNL-ul a ajuns la Putere, pe nea Florea l-a ispitit aşa un spirit antreprenorial şi a spus că n-ar fi rău s-o pună de un abator. C-o fi carne de armăsar, c-o fi de vită, c-o fi de porc, până la urmă s-o găsi pe lumea asta o autorizaţie şi pentru Florea Carn.
Trăim în Ţurcanoland, lumea în care copiii trebuie să îşi controleze părinţii şi s-o mai facă şi pe-a durii cu ei.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
S-au ţinut de cuvânt! Ţurcanu şi-a deschis abator, Portariuc se mută la vilă
Ţurcanu 2 a făcut plângere la Poliţie cu carnea de cal : Un fals grosolan