O iubitoare de animale vine cu o seriede dezvăluiri uluitoare postate pe o rețea de socializare. Elena Cardaș, medic de profesie și membru al Asociației Ador a încercat să atragă atenția și în trecut asupra faptului că mulți dintre câinii care ajung la padocuri sunt luați din curțile oamenilor. De altfel, deja au început să apară cazuri cu botoșăneni care-și caută animalele de companie la padocuri pentru a și le lua acasă.
Botoșăneanca a arătat că la finele anului 2015, primarul Ovidiu Portariuc a distribuit în mod gratuit cetățenilor un ziar plin cu realizările lui, iar pentru câinii comunitari ”preț de o pagină, edilul s-a lăudat cu reușită în domeniu. Putini câini pe străzi, nici un câine eutanasiat, adopții , colaborări fructuoase cu ONG-urile locale si internaționale”, scrie Elena Cardaș.
Ea a mai scris că la nici o lună distanță ”DSPSA vine cu un comunicat de presă apocaliptic. 1.000 de câini umblă liberi pe străzi, padocul se umple văzând cu ochii, banii au rămas putini, așadar se va recurge la eutanasieri din lipsă de fonduri și spațiu de cazare. Pe cine să mai crezi:-) ca cetățean cinstit constat ca pe străzi nu pot fi tot atâția câini ca pe vremea când Ghiorghiță gestiona problema”.
Redăm mai jos integral mesajul de pe Facebook:
”Si totusi ecarisajul aduce de 3 ori pe saptamana cu precizie de ceasornic caini dupa ce toata iarna au hibernat. Mai sa fie, mi-am zis, si pentru ca nimeni nu venea sa revendice cum era de asteptat cainii mici, de casa, pekinezi, bishoni si alte natii de patrupezi eu si colegii mei ne-am gandit sa venim in intampinarea botosanenilor pe retele de socializare. Iar aici buba a spart. Se pare ca din lipsa de materie prima, firma de ecarisaj cumpara caini din unele localitati din judet. Oamenii si-au recunoscut cainii ba si mai mult au fost dispusi sa dea relatii despre persoane care se ocupa pe plan local de furtul cainilor de prin curti, dupa care marfa gata ambalata este livrata padocului botosanean. Pierzi, castigi, negustor te numesti.
Ecarisajul primea de la primarie 80 de lei, 25 ramaneau la hotii de caini, restul in buzunar, fara cheltuiala de anestezice sau mai stie ce. Primaria ramanea pierduta-pradata din banii contribuabilului iar Ong-urile adunau cum-necum hrana, vaccinuri, medicamente. Pentru cine? Pentru caini care ar fi avut ce sa manance in curtea stapanilor, si o bucata de patura unde sa se intinda ori un cotet langa casa. Ba, ca sa fie ironia si mai mare, cainii cu chipuri si carnete de sanatate in regula figurau capturati din diferite zone din municipiu. Minciuna are picioare scurte iar cipurile implantate cainilor au dat hotii de gol. Este prima data cand s-a dovedit in mod cert si fara dubii ca maidanezii sunt o afacere in Botosani pentru unii.
O afacere pentru cei fara scrupule carora nu le pasa daca un copil si prietenul sau patruped sufera. Bani sa iasa! Inclusi un numar mai mare de caini aduce unonorariu mai mare medicului angajat sa faca vizita zilnica a fiecarui caine. Si ce daca botosaneanul contribuabil in loc sa-si puna o panseluta la vara plateste muncitorul sa aiba grija de cainii din Ungureni? O fi furt? O fi deturnare de fonduri? Inselatorie? Cruzime fata de animale? In adapost ajungeau des caini cu picioare rupte. Acum stim, e de la capcanele intinse de hotii de caini, pardon, hingherii neautrizati de prin sate. Nu din Botosani. Aici costa benzina, tranchilizarea, pusca, legile sanitare trebuiesc respectate macar de ochii lumii si costa... Juvetele sunt gratis. Poate raspund la aceste intrebari mai marii de la Trioconstruct SRL administratorii care au castigat in 2014 licitatia ori poate doctorul padocului stie ceva. Poate nici cei de la DSPSA nu sunt straini de vreme ce preconizau inundatii si vijelii pe timp de seceta, doar ca sa distraga atentia.”