Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Lulu Dascălu a fost numit lichidator judiciar la unitatea Consiliului Local Botoșani printr-o sentință pronunțată în 2011 de Tribunalul Botoșani.
De atunci și până la a demara executarea silită a municipalității botoșănene a vândut o mulțime de bunuri, care mai de care mai diverse, care se aflau în proprietatea SC Termica SA, firmă rezultată din fuziunea dintre SC CET SA și SC Termodistribuție SA.
Intrarea în faliment a prins fostul furnizor de căldură și apă caldă cu ceva păcură în rezervoare, care a tot fost valorificată până în 2015, suma totală încasată fiind de exact 15.390 de lei.
Deschiderea procedurii a găsit SC Termica SA și cu țeavă și coturi, care au fost vândute cu 6.421 de lei.
Aceste lucruri pot fi însă trecute la capitolul ”mărunțișuri” în comparație cu ce urmat.
Cea mai mare tranzacție s-a perfectat în 2017, an în care lichidatorul a vândut 3.726 metri pătrați de teren și 331 metri liniari de cale ferată uzinală la prețul de 639.460 lei. Este vorba de acea șină prin care se făcea aprovizionarea unității de termoficare cu păcura sosită în gară.
SC Electro Alfa CM SRL, firmă membră a grupului ”Electroalfa” controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, a achiziționat atunci terenul și calea ferată în vederea extinderii capacității de producție. Șina și terenul au fost cumpărate la valoarea de evaluare și cu toate că inițial părțile au convenit ca plata să se facă în patru rate, ulterior agentul economic menționat a achitat întreaga sumă într-o singură tranșă pentru a putea accelera intrarea efectivă în proprietate.
Dar aceasta nu este însă singura valorificare cu parfum feroviar a activului SC Termica SA. În 2013 lichidatorul a reușit să vândă și o locomotivă LDH (locomotivă diesel hidraulică) la prețul de 175.000 de lei.
Iar vânzarea menționată către SC Electro Alfa CM SRL nu este nici singura imobiliară. În anul 2015, CII Lulu Dascălu a valorificat cu 114.751 lei ”PT Calea Națională 2”, un punct termic de cartier. Imobilul avea ceva peste 300 de metri pătrați și câștigătorul licitației a fost desemnat Adrian Caba, ca reprezentant al SC Karomi Fabrica SRL, firmă care în acel an abia se înființase.
Un an mai târziu lichidatorul a vândut încă un punct termic, ”PT Piață”, cu 121.930 de lei.
Aceste puncte termice nu mai erau folosite în sistemul de termoficare după reabilitarea prin program european cu circa 45 milioane de euro.
Iar vânzările nu se vor opri nici la aceste proprietăți și nici la executarea municipalității botoșănene. Conform unui raport depus de SC Termica SA la Primăria Botoșani, valoarea bunurilor rămase de valorificat depășește semnificativ cuantumul celor deja înstrăinate, ceea ce indirect ar însemna că, în ciuda nemulțumirilor exprimate inclusiv în Consiliul Local, Lulu Dascălu nu își va termina prea curând activitatea la SC Termica SA.
Așadar, printre altele, amintitul cabinet de insolvență mai are de vândut peste 1,1 ha de teren intravilan, alți peste 300 metri liniari de cale ferată uzinală interioară plus peste 900 ml de linie ferată uzinală exterioară, două cabine de cale ferată și o conductă metalică de peste 50 ml. Nu lipsesc nici materiale și echipamente din magazia de materiale, ceva mijloace fixe și obiecte de inventar.
De asemenea, încă mai are de recuperat 3,3 milioane de lei de la debitori persoane fizice, adică în mare parte de la familiile de la blocuri care aveau datorii la apă și căldură atunci când SC Termica SA a intrat în faliment și 4,8 milioane de lei de la restanțieri persoane juridice.
CII Constantin Lulu Dascălu nu s-a limitat însă doar la a vinde bunurile aflate în proprietatea unității la momentul intrării în faliment și a încasa contravaloarea facturilor neachitate de la foștii abonați ai SC Termica SA, fie ele persoane fizice sau juridice. Suplimentar, lichidatorul judiciar a deschis acțiuni pentru recuperarea unor bunuri care nu se mai aflau în proprietatea societății la data intrării în faliment.
Și astfel ajungem și la executarea silită a Primăriei Botoșani. Și aceasta pentru că Lulu Dascălu a cerut în instanță anularea unei facturi emise în iulie 2010 prin care SC Termica SA transferase către UAT Municipiul Botoșani 42 de puncte termice. Lichidatorul a obținut anularea facturii cu consecința repunerii părților în situația anterioară, ceea ce a însemnat că punctele termice au trebuit înapoiate societății Termica SA, putând fi valorificate de către lichidator. Doar că s-au cerut în instanță și daune pentru perioada în care SC Termica SA nu a putut să utilizeze acele puncte termice și să încaseze chirii.
Prin anularea amintitei facturi CII Constantin Dascălu a reușit să pună în sarcina Primăriei Botoșani și o creanță de 40,1 milioane de lei, care cu tot cu penalități a făcut să se ajungă la acea sumă uriașă de 89,9 milioane de lei și care reprezintă ”echivalentul imobilizărilor corporale, determinat la valoarea de circulație din momentul transferului patrimonial realizat în baza facturii fiscale”. Potrivit legii, imobilizările corporale cuprind terenuri, construcții, instalații tehnice și mașini, alte instalații, utilaje și mobilier, avansuri și imobilizări corporale în curs de execuție.
După zece ani de lichidare și vânzarea unor bunuri cât se poate de diverse, SC Termica SA este departe de a-și achita datoriile. Tabelul definitiv consolidat de creanțe ajustat cu sumele distribuite se ridică la 161 milioane de lei, echivalentul a 32,6 milioane de euro.
Până la jumătatea lunii martie a acestui an, în cursul procedurii de lichidare se achitase 9 milioane de lei, adică în jurul a 1,8 milioane de euro. Cu alte cuvinte, nici dacă Primăria Botoșani ar plăti mâine întreaga sumă pentru care s-a declanșat procedura de executare silită nu s-ar reuși să se stingă debitele societății, care în proporție de 95% reprezintă obligații bugetare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL