Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
SC Flagas SRL, firmă la care acționar principal este Ionuț Doldurea, fiul primarului municipiului Caracal, Ion Doldurea, a fost înființată tocmai în 1997, pe când băiatul edilului șef din județul Olt avea doar 18 ani. Mai exact, Doldurea jr. a făcut majoratul în iunie 1997, iar societatea comercială a fost constituită în luna decembrie a aceluiași an.
Firma își are sediul central – se putea oare altfel? – în orașul condus de Doldurea senior, numai că are o puzderie de puncte de lucru în județele: Dâmbovița (două), Iași (cinci), Călărași, Ialomița, Olt (chiar în Caracal), Brașov (cinci), Giurgiu (două), Vrancea, Teleorman (patru), Ilfov (trei), Vaslui și Buzău.
Unitatea de la Botoșani este însă singura înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) direct ca ”sediu secundar” și nu ca punct de lucru, pe strada Ion Pillat fără număr.
Activitățile declarate la acest sediu sunt de:
- Comerț cu amănuntul al altor bunuri, în magazine specializate
- Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate
- Comerț cu amănuntul al produselor de tutun, în magazine specializate
- Comerț cu amănuntul al băuturilor, în magazine specializate
- Comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.
Stația de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) funcționează în Botoșani sub brandul ”ADE Gas”, la intersecția străzilor Ion Pillat – Dragoș Vodă – IC Brătianu.
Luni, la orele amiezii era deschisă, avea prețul afișat și câteva recomandări pentru oamenii veniți să alimenteze, care erau informați că este ”pericol de explozie butelie G.P.L.”
Stația GPL este amplasată practic între cele trei străzi menționate, singura delimitare de carosabil fiind trotuarul. Față în față cu stația se regăsește parcarea din capătul Centrului Vechi, de la fostul Cinema Luceafărul, iar pe părțile laterale se învecinează cu sediile a două companii private.
La scurt timp după explozia de la Crevedia, primul reprezentant al Guvernului în județ i-a cerut comandatului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) informații despre stația GPL pe care SC Flagas SRL o deține la Botoșani.
”Am luat legătură cu colonelul Decebal Muraru, din primele date reiese că firma ar avea toate autorizațiile. A fost chemat șeful de la Botoșani al companiei, cu toate actele, la sediul ISU”,
Sorin Cornilă, prefect.
Stația GPL de pe Ion Pillat funcționează de aproape două decenii, fiind construită la acea vreme de o firmă din Botoșani care între timp a dat faliment.
Nu era singura astfel de unitate pe care SC Flagas SRL o are la Botoșani. Mai avea una, în strada Pacea, în apropierea intersecției cu strada Sucevei, care între timp a fost dezafectată.
”Anul trecut, pe la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, am efectuat un control la tot ceea ce înseamnă stații PECO și am avut atunci un avertisment și o amendă de peste 2.500 de lei la un obiectiv. Cea de pe Pacea (pentru care s-a aplicat amenda – n.r.) este dezafectată, nu mai este nimic acolo, a rămas doar partea betonată. Și a rămas cea de pe strada Ion Pillat, pentru care a venit reprezentantul de la Iași și a prezentat o documentație cu o autorizație din 2004 cu tot ceea ce presupune ca amplasament. De la data emiterii autorizației ei nu au adus modificări, este aceeași situație din schițele care au fost avizate la data emiterii autorizației”,
Col. Decebal Muraru, inspector șef ISU Botoșani.
Comandantul Inspectoratului ”Nicolae Iorga” a precizat că la stația GPL din strada Ion Pillat, distanța dintre rezervorul propriu-zis și stradă este de cinci metri, distanță care se încadrează în prevederile legale și care ieri dimineață a fost din nou măsurată de reprezentanții ISU Botoșani.
”Nu sunt probleme. Acum însă, fiecare operează cum dorește, dacă este să opereze gazul cu țigara în gură, poți să îl autorizezi de zece ori. La Botoșani nu sunt probleme pentru că nu am făcut rabat de la cadrul normativ și nu au plecat autorizații sau documente sau avize pe ochi frumoși. Chiar nu am făcut rabat pentru că îmi pasă de oameni și de munca lor și nu facem concesii, mai ales în situații din acestea”,
Col. Decebal Muraru, inspector șef ISU Botoșani.
Afacerea cu Gaz Petrol Lichefiat produce familiei Doldurea bani la care majoritatea românilor nici nu îndrăznesc să viseze. Anul precedent a avut o cifră de afaceri netă de nici mai mult, nici mai puțin de 595.907.886 de lei, echivalentul a 120 de milioane de euro.
Ionuț Doldurea deține 51% din părțile sociale, celălalt asociat fiind Ionuț Stîngă, un bărbat de 36 de ani, din comuna Călinești, județul Argeș.
Capitalul social al companiei este de 107.660 de lei, la care cei doi au contribuit cu lei, dolari și lire italiene.
Luni la amiază, reprezentanții companiei au avut și prima luare de poziție oficială. SC Flagas SRL a emis un comunicat pe care îl prezentăm mai jos:
”Urmare a tragediei cauzate prin incendiul din localitatea Crevedia, în reprezentarea societății FLAGAS SRL ne găsim cu prioritate preocupați în aceste zile de situația victimelor și a tuturor persoanelor care au avut și au de suferit în orice mod din pricina acestui accident.
La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm sa identificăm cu rapiditate și eficiență soluții concrete care să sprijine persoanele în suferință și efortul autorităților, și care să completeze mobilizarea impresionantă și angajamentul pe care deja mulți oameni de bună credință le-au dovedit fără ezitare.
Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii și sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina.
În contextul dat și din respectul datorat îndeosebi celor direct afectați de această nenorocire, comunicările noastre vor fi rare și reținute, inclusiv procedurile penale deja inițiate impunându-ne, chiar dacă astăzi nu la nivel formal, o astfel de conduită”.
Cu o zi înainte, edilul șef de Caracal și-a anunțat plecarea din PSD.
”Având în vedere situația creată, deși nu am și nu am avut niciodată vreo implicare în societatea comercială unde s-a întâmplat tragicul eveniment, dar fiind vorba de un membru al familiei mele, pentru a nu exista nici un alt fel de interpretare, am luat decizia de a mă suspenda din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție politică deținută”,
Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal.
Premierul Marcel Ciolacu a dispus în cursul zilei de luni efectuarea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL.
Decizia vine ca urmare a tragediei petrecute acum două zile la Crevedia și are ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică.
La această acțiune de control vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință:
- ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune;
- ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți;
- ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă;
- Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu;
- Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică;
- ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport;
- ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală.
Ca urmare a acestei decizii, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va semna un ordin prin care autorizează prefecții din fiecare județ al țării să constituie și să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanții instituțiilor menționate mai sus.