Nu e glumă, e ORDIN de la ministru: Fermierii trebuie să bată toaca și clopotul în lanuri pentru a anunța focul - FOTO

În secolul XXI, un ordin de ministru prevede că fermierii sunt obligați să ia măsuri ”antiincendiu”, iar pentru asta trebuie să înființeze posturi de observare dotate cu clopot, toacă, sirenă sau chiar trompetă!

 

Seria aberațiilor din ”Ordinul antiincendii” apar pe măsură ce parcurgi cele peste 100 de pagini de prevederi care de care mai ciudate, unele aberante, altele ”împrumutate” din alte vremuri demult apuse.

 

Un exemplu este acela că, potrivit Ordinului 182/2020 semnat de ministrul Oros, emis de Ministerul Agriculturii și publicat pe 30 iulie în Monitorul Oficial, fermierii sunt obligați ca pentru alarmarea focului din lanuri să înființeze posturi de observare cu dispozitive de semnalizare acustică precum: clopot, toacă, sirenă sau chiar… trompetă!

 

 

Potrivit Agrointel.ro, în cadrul Ordinului nr. 182 din 30.06.2020 privind aprobarea Normelor de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol, document publicat în Monitorul Oficial, există și unele prevederi cel puțin hilare. Astfel, articolul 91 prevede că ”pentru alarmarea neîntârziată în caz de incendiu se vor acorda posturi de observare pe lanuri cu dispozitive de semnalizare acustică (clopot, toacă, trompetă, sirenă).

 

Mai mult, la unele puncte de observare din lanuri se asigură puncte de legătură care se vor folosi în caz de nevoie printre care: mijloace auto-moto, biciclete sau chiar… cai de călărie!

 

 

Ce alte investiții trebuie să mai facă fermierii

 

Norme privind dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, a mașinilor agricole și de transport care participă la recoltarea cerealelor

 

Parcele cu suprafața de peste 50 ha comasate:

 

-câte 1-2 pluguri sau discuri și mijloc de tractare a acestora

-una remorcă echipată cu următoarele mijloace de intervenție: 5 stingătoare cu spumă, cu performanța de stingere cel puțin conformă cu focarele 8A și 113B, 5 stingătoare cu pulbere cu performanța de stingere cel puțin conformă cu focarele 21A și 113B (tip SM6), utilaje, unele și alte mijloace tehnice de primă intervenție (5 coase, 10-15 mături de nuiele cu coadă de minimum 3 metri, 10 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 500 litri, 1 cisternă remorcabilă cu pompă).

 

Parcele cu suprafața de 10 – 50 ha comasate:

 

-un plug sau o grapă cu discuri și mijloc de tractare a acestora

-o semiremorcă echipată cu următoarele mijloace de intervenție: 2 stingătoare cu spumă, cu performanța de stingere cel puțin conformă cu focarele 8A și 113B, 2 stingătoare cu pulbere, cu performanța de stingere cel puțin conformă cu focarele 21A și 113B (tip P6), utilaje, unele și alte mijloace tehnice de primă intervenție (2-3 coase, 2 lopeți, 2 furci, 5 mături de nuiele cu coadă de minimum 3 metri, 4-5 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 200 litri).

 

 

(Foto: Agrointel)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store