Nu e glumă cu regionalizarea, Flutur o susţine, Prefectura ar putea dispărea

 

Discuţiile privind o nouă organizare administrativ-teritorială a României relansate luna aceasta de Traian Băsescu par să fie mult mai serioase decât se putea crede. Deşi într-un proiect de lege pe această temă adoptat deja de Senat Botoşani ar dispărea ca judeţ, urmând să fie alipit Sucevei, liderii PDL Botoşani susţin reîmpărţirea ţării.

„Este în schimb absolut obligatorie pentru dezvoltarea României"
Prin vocea preşedintelui organizaţiei ei au arătat că fără aceasta statul român nu va mai putea accesa fonduri europene şi că pentru înfăptuirea ei nu este necesară modificarea Constituţiei. „Este în schimb absolut obligatorie pentru dezvoltarea României pe viitor pentru că, dacă pînă în momentul de faţă am primit mulţi bani europeni pe programele structurale şi fondurile de coeziune, din 2014 şi până în 2019, ca şi celelalte din ţări din UE, vom primi la fel de mulţi bani ca şi celelalte ţări sau chiar mai mulţi, pentru că programele sunt mult mai îndrăzneţe, dar cu o singură condiţie: să existe constituite regiuni”, a afirmat Cătălin Flutur. Acesta a dat ca exemplu noul drum Iaşi – Botoşani, pentru care vecinii au primit de mai multă vreme finanţare, dar numai până la limita judeţului, iar noi nu am beneficiat de fonduri şi abia am reuşit să introducem respectiva cale rutieră în Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii în vederea obţinerii sumelor pentru reabilitare. „Regionalizarea va trata unitar aceste proiecte. Nu spune nimeni că va fi o regiune formată din două sau trei judeţe, pe nu ştiu ce simpatii sau antipatii, care-i mai mare sau care-i mai mic. O foarte bună regionalizare poate fi şi cea actuală, pe scheletul regiunilor de dezvoltare”, a mai arătat liderul judeţean al democrat-liberalilor.
„Prefectura poate să dispară, la ea e clar”
Primarul crede că în acest fel România s-ar alinia modelului german sau celui elveţian, cu landuri, respectiv cantoane şi că este prematur să se discute acum despre încetarea activităţii unor instituţii deoarece nu se cunoaşte cu exactitate ce se va întâmpla. „Am vorbit de principiu, că este absolut obligatorie, nu ştim care vor fi câştigurile sau pierderile colaterale”, a afirmat preşedintele PDL Botoşani. În schimb, el a acceptat că regionalizarea ar putea duce la dispariţia unor importante unităţi de stat. „Nicăieri nu am văzut ca acest Consiliu Judeţean să dispară, dar fiecare ştiu ce face Consiliul… Prefectura poate să dispară, la ea e clar, reprezintă statul în teritoriu. Poate să dispară titulatura de prefect, o să fie un reprezentant la nivel de regiune, iar o parte din funcţionari vor rămâne aici că cineva trebuie să controleze”, a menţionat Cătălin Flutur. Potrivit acestuia, este greşit să se pună problema de genul „cine pleacă, dacă se fac angajări” şi a subliniat că regionalizarea „este absolut necesară şi cred că tot spectrul politic va înţelege lucrul acesta”. „Îşi pune cineva problema că iarăşi o instituţie dintr-un oraş, dintr-un judeţ sau dintr-un municipiu ar dispare. Nu asta este problema! Problema este că noi trebuie să respectăm normele UE, suntem membrii ei de drept, dar să respectăm condiţiile ei ca să primim bani pe viitor”, a concluzionat Cătălin Flutur.