Nova Apaserv varsă sute de mii la avocați, consilierii județeni aleși de botoșăneni votează 'cu două mâini' – DOCUMENT

Încrengătura cu care ne-am obișnuit la societatea Nova Apaserv, din toate punctele de vedere, a ajuns la un nou nivel. Recent, directorul de la această societate a cerut aprobarea plenului județean pentru a încheia un contract nou cu un cabinet de avocatură. Și totul după ce, în urmă cu mai puțin de o lună de zile, Camera de Conturi a arătat că o sumă importantă cheltuită deja, nu se justifică.

 

Proiectul de hotărâre a fost dezbătut în ședința extraordinară care a avut loc vineri la Consiliul Județean Botoșani.

Conducerea societății Nova Apaserv a cerut aprobarea consilierilor județeni să încheie un nou contract cu un cabinet privat de avocatură, iar în acest sens, Iulian Micu a fost mandatat să voteze în numele Județului.

 

Consilierii județeni au votat. Fără să existe vreo intervenție din partea vreunui PSD-ist, dar mai ales din partea vreunui PNL-ist.

 

32 de consilieri județeni au votat botoșănenii. 30 au fost prezenți la ședință.

Nici unul dintre aceștia nu a văzut, sau nu a vrut să vadă, bucata din raportul Camerei de Conturi Botoșani, ca urmare a unui control efectuat și care scoate la iveală mai multe nereguli.

 

Serviciul juridic din cadrul societății Nova Apaserv a fost externalizat la începutul mandatului fostului președinte Florin Țurcanu, când această activitate a fost preluată de cabinetul de avocatură ”Popovici, Dieac și asociații”.

Recent, în perioada 7 noiembrie – 16 decembrie 2016 controlorii de la Curtea de Conturi au efectuat o amplă verificare la societatea Nova Apaserv. Iar o parte dintre abaterile constatate vizează tocmai contractul încheiat cu cabinetul de avocatură mai sus menționat.

 

Contractul are o valoare aproximativă de 19.500 de lei pe lună, fără TVA, adică 234.000 de lei pe an.

 

Din verificare, s-a constatat că societatea avea în anul 2015 în organigramă, un număr de patru consilieri juridici.

 

”Având în vedere faptul că entitatea are în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, contractarea activităților de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare juridică poate fi realizată numai cu aprobarea și mandatarea reprezentanților statului sau unităților administrativ teritoriale, în organele de conducere ale acestora, în speță Consiliul Județean Botoșani, lucru care în fapt, nu s-a realizat”,
notează controlorii financiari de la Camera de Conturi Botoșani

 

Dar asta nu e tot!

 

Deși societatea Nova Apaserv a contractat serviciile cabinetului de avocatură fără a se respecta rigorile legii, din verificări a rezultat și următorul fapt:

 

-    potrivit situațiilor financiare, societatea nu numai că NU a înregistrat o diminuare a valorii soldului clienților neîncasați ce depășesc 270 de zile de la data scadenței, ci din contră, a avut o creștere a valorii acestui sold de la 4.745.495 lei la 32 decembrie 2014 la 5.959.991 lei la 31 decembrie 2015.
-    o creștere similară se poate observa și la clienții neîncasați de 270 de zile de la data scadenței aflați în litigiu, unde se observă o creștere a datoriilor de la 3.693.884 în decembrie 2014 lei la 4.740.279 lei în aceeași lună a anului 2015.

 

 

”Abaterea constatată s-a datorat faptului că persoanele din conducerea entității nu și-au îndeplinit atribuțiunile prevăzute de lege privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărire a disciplinei financiare”,
mai arată Camera de Conturi

 

În aceste condiții, controlorii financiari au considerat că banii plătiți de societatea Nova Apaserv cabinetului de avocatură nu se justifică. În total s-a achitat pentru anii 2015 și 2016 suma de 495.309 lei, adică puțin peste 110.000 de euro.

 

 

”Prin plata cu nerespectarea reglementărilor legale a sumei de 495.309 lei au fost diminuate resursele operatorului, au fost majorate nelegal cheltuielile cu aceste servicii, fapt ce a determinat micșorarea exercițiului financiar, al profitului impozabil și implicit al impozitului pe profit pe anii 2015 și 2016.

 

Cine se face vinovat pentru aceste abateri?

 

Fostul și actualul director general, adică Gabriel Cîrlan care a fost în funcție până la 18 septembrie 2016 și care a semnat contractele de asistență juridică cu nerespectarea legii precum și a efectuat plățile din 2015 și 2016.

Și, bineînțeles, directorul PSD-ului, Ady Petrușcă, în funcție din 19 septembrie 2016 și care a efectuat plăți pentru servicii juridice fără a avea aprobările prevăzute de lege. Și nu în ultimul rând Marcela Daniela Jitărașu, directorul economic al unității.

 

 

Conducerea societății Nova Apaserv a motivat contractele cu cabinetul de avocatură prin a explica faptul că aceste servicii nu s-au suprapus activității vreunui compartiment funcțional din structura operatorului de apă. Mai mult, în timpul controlului au fost prezentate rapoartele întocmite la finele ficărui an de către cabinetul de avocatură, din care reiese atât multitudinea cât și complexitatea proceselor în care Nova Apaserv este implicată.

 

Reprezentanții Camerei de Conturi solicită stabilirea prejudiciului cauzat bugetului societății prin efectuarea de plăți către cabinetul de avocatură și recuperarea integrală a acestuia.