Noutatea anului pe piața alimentară: O firmă din Botoșani vinde un preparat 100% natural - FOTOGALERIE

Uitați de reclamele cu ”produs sută la sută natural” afișate prin hypermarketuri sau de cele de genul ”pate de gâscă” pe care scrie cu litere de-o șchioapă ”carne de gâscă – 5%”!

 

”Ne adresăm în primul rând oamenilor din Botoșani care vor ceva special pentru copiii lor”


O firmă de Botoșani chiar s-a apucat de făcut un produs sută la sută natural: crenvurști. Carnea de vită și slănina de porc sunt singurele ingrediente introduse în rețetă alături de sare, piper și coriandru. Și aceasta fiindcă SC Impex Dona SRL și-a propus să spargă tiparele și să schimbe percepția oamenilor despre preparatele din carne, care au ajuns din cauza E-urilor o veritabilă sperietoare în galantare.
”Ne adresăm în primul rând oamenilor din Botoșani care vor ceva special pentru copiii lor, iar noi le oferim siguranța că acești crenvurști sunt naturali sută la sută”, declară Cristina Breșug, administratorul de la Impex Dona.
Dovada faptului că crenvurștii sunt sută la sută naturali o reprezintă tocmai termenul de garanție, care este de maxim cinci zile. Tocmai de aceea s-a gândit și un sistem de distribuție în care să se elimine magazinele de desfacere. Cei interesați pot comanda crenvurștii doriți direct la Carmangeria Stejarul, sunând la 0753/938278.
”În compoziție folosim carne de vită, spate sau ceafă, este carne 1 în limbaj de specialitate. Vrem să arătăm că pot exista și preparate din carne sută la sută naturale”, mai spune Cristina Breșug.

Ce înseamnă crenvurștii ne... naturali


În mod obișnuit, crenvurştii sunt preparaţi din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pui sau curcan. Însă unele varietăţi conţin foarte puţină carne. În schimb, au până la 64% carne recuperată mecanic (pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi rezultatul amestecat cu apă). Tot în mod obișnuit toţi crenvurştii conţin E-urile menționate mai jos:
E250 – nitrit de sodiu
Nitritul de sodiu este adăugat pentru a împiedica schimbarea culorii preparatului, însă se crede că determină creşterea riscului de cancer. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi au un risc crescut cu 20 la sută de a se îmbolnăvi de cancer.
E451 – trifosfaţi de potasiu şi sodiu
Trifosfaţii sunt săruri produse sintetic, ce acţionează ca stabilizatori. Dau o textură fermă preparatului şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. E451 este folosit şi în detergenţi, pentru dedurizarea apei.
E452 – polifosfaţi
Sunt emulsificatori şi stabilizatori, care îmbunătăţesc textura crenvurştilor şi împiedică râncezirea. Deocamdată, nu a fost găsită nicio evidenţă a riscului pentru sănătate.
E301 – ascorbat de sodiu
Este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.
De obicei, crenvurştii conţin amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum şi leagă compoziţia şi face ca aceasta să arate “a carne” şi să fie mai gustoasă.

- P -

[[galerie-foto]]

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:40495:La pescuit, în magazin - pune mâna pe peștele cel mare! ]]