Noul număr al revistei Hyperion – Citește AICI

Interviuri, poezie, proză, teatru, cronică literară și eseu, dar și pagini de memorialistică și aniversări.

 

Semnalăm noul număr al revistei de cultură Hyperion (4-5-6/2020), publicație apărută cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, editată de Fundația Culturală ”Hyperion – ”Caiete botoșănene”.

 

Invitatul și sărbătoritul revistei este Cassian Maria Spiridon, în jurul căruia se desfășoară aniversar mai multe pagini, de la interviu la cronică literară, de la poeme în semnătura autorului la fotogalerii poeticești.

 

La rubrica Poesis citim versuri de Ioan Radu Văcărescu, George Luca, Radu Florescu, dar și Vlad Scutelnicu și Mina Decu.

 

În dreptul Beletristicii, Nichita Danilov ne oferă câteva pagini de ”Stalinskaya”, iar Dumitru Ungureanu așază în Hyperion ”o degustare”: ”Cum am ratat cariera de bețiv”.

 

Cronică literară sub semnătura lui Vasile Spiridon, Nicolae Oprea, Adrian Dinu Rachieru, dar și Victor Teișanu, cel din urmă cu o remarcabilă recuperare literară a unui poet ”de sub baricada boemei”: Artur Enășescu, tot Victor Teișanu desfășurând în acest număr și o atentă vedere către ”Întredeschideri” (editura Baroque & Arts, București, 2019), antologie semnată de Monica Pillat: ”Monica Pillat a trecut treptat, dar definitiv, de la poezia descriptivă şi melancolică a propriei intimităţi, sau a evocărilor nostalgice, înspre cea a iubirii spirituale şi jertfelnice, cu înţelegerea profundă a consecinţelor, aceasta rămânând, prin ieşirea din Timp, singura cale de reîntoarcere în paradisul pierdut. Antologia de autor a Monicăi Pillat ar fi aşadar nu doar un nimerit prilej de noi aplecări critice asupra operei, pentru exegeţi, ci şi un îndemn către autoreflecţie pentru marele public”.

 

Un amplu interviu cu Valentin Coșereanu, la împlinirea a 70 de ani, aduce în paginile revistei Gellu Dorian. (Re)memorări ipoteștene, (re)așezări în actualitate ale unor demersuri pierdute, uitate sau dosite prin vreme, figuri și locuri păstrate în umbra memoriei. Primul lucru care ar trebui făcut la Ipotești? ”Trecerea Memorialului în subordinea Ministerului sau Academiei. Lăsat la nivelul local, anvergura instituţiei va scădea din ce în ce mai mult. Aici e nevoie de viziune. Or, cei de la Botoşani nu o au, din nefericire. Dacă s-ar fi întâmplat ca această instituţie să fie într-un centru universitar, cum este Iașul, spre exemplu, atunci încă ar mai fi fost ceva, dar la Botoşani, NU”, spune Valentin Coșereanu.

 

Încă o recuperare literară lăudabilă, de data aceasta a poeziei lui Ioanid Romanescu, poartă semnătura lui Ioan Holban. Câţi mai ştiu cui aparţine celebrul vers „Trăiască poezia şi marii visători“, întreabă aproape retoric Ioan Holban. Tot Ioanid Romanescu este evocat, în același număr al revistei Hyperion, de către Nicolae Sava, sub titlul generic ”Prietenii mei, poeții”.

 

Citește aici noul număr al revistei Hyperion

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store