NOI reguli de angajare în școli: Persoanele fără studii de specialitate pot ajunge la catedră

Ministerul Educației a anunțat reguli noi de angajare în școli. Astfel, și persoanele fără studii de specialitate pot ajunge la catedră.

 

Noi reguli de angajare pentru profesori

 

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației a reactualizat posturile vacante/rezervate în școli. Până pe 26 august au avut loc ședințele de repartizare a posturilor de suplinire. Dosarele pentru plata cu ora în anul școlar 2024 – 2025 au putut fi depuse la școală, în zilele de 27 și 28 august, potrivit metodologiei-cadru de mobilitate.

 

În urmă cu câteva zile, autoritățile din Învățământ au emis un Ordin cu regulile de angajare pentru profesori pe posturile care rămân libere în timpul anului școlar.

 

La concurs se pot înscrie atât persoanele calificate, cât și candidați necalificați. Aceștia din urmă o pot face numai în anumite condiții. Ordinul cu numărul 6.170 prezintă situația în care persoanele fără studii de specialitate pot aplica pentru a ajunge la catedră.

 

Criteriul fundamental

 

Un criteriu fundamental este ca în sistem să existe posturi rămase neocupate după etapa în care aplică cei cu studii în domeniu, se arată în metodologia aprobată, informează fanatik.ro.

 

”(…) În mod excepțional, posturile didactice/catedrele vacante/rezervate rămase neocupate, în lipsa personalului didactic calificat, se atribuie, în regim de plată cu ora, la nivelul unităților de învățământ care au posturi didactice neocupate, prin decizie a directorilor, pe termen scurt, de cel mult 30 de zile, personalului didactic fără studii corespunzătoare postului”, se arată în ordin.

 

Până la a ajunge la catedră, persoanele fără studii de specialitate au trecut două importante hopuri. E vorba de un interviu și de o probă scrisă.  De subliniat că lucrarea scrisă se susține înaintea interviului. Durata de redactare a lucrării este de trei ore.

 

Atât lucrarea scrisă cât și interviul se evaluează cu note de la 1 la 10. Lucrarea scrisă are o pondere de două treimi din nota finală, restul, respectiv o treime, fiind rezultatul evaluării în urma desfășurării interviului.

 

Candidații trebuie să obțină minim nota 5 pentru a promova.

 

(Foto: Jurnalul.ro)