Locuințe protejate, centre de zi și case de tip familial, proiectele de milioane de euro ale Direcției Copilului

Numeroase proiecte aflate în implementare în judeţ pentru copii, adulţi şi persoane cu nevoi speciale.

 

Anul 2024 caracterizat de proiecte noi 

 

Odată cu începerea anului 2024, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) anunţă în linii mari noi proiectele menite să ofere ajutor unor categorii defavorizate de persoane.

 

,,Proiectele sunt în implementare. Instituţia noastră aşteaptă nişte ghiduri care vor apărea, înţelegem, pe la începutul anului, iar în acest caz ncercăm să aplicăm la liniile acelea de finanţare în care noi vom fi eligibili.”

 

Lăcrămioara Radu, coord. Compartiment Programare, Strategii, Monitorizare, Parteneriate şi coordonare Autorități Publice Locale în cadrul DGASPC.

 

Proiectele aflate în implementare

 

Primul proiect aflat în implementare este un proiect de interes naţional PIN 2018 – sesiunea 4, care prevede ,,Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi dn comunitate, aprobat prin HG nr. 193/2018.

 

Acest proiect prevede înfiinţarea a două locuinţe protejate (pentru 20 de personae adulte cu dizabilităţi) şi a unui centru de zi (pentru minim 30 de persoane adulte cu dizabilităţi), cât şi prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea serviciilor sociale furnizate de Direcia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani”.

 

Termenul limită al acestui proiect este până în data de 30 noiembrie 2024.

 

În luna iunie a anului trecut, DGASPC a aplicat opt cereri de finanţare care au fost aprobate pentru dotări în anumite servicii sociale din structura funcţională a instituţiei.

 

Din acestea fac parte 5 case din cadrul Complexului de case de tip familoial ,,Sf. Mina” Botoşani, Centrul de abilitare şi reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităţi ,,Lucie Lecomte” Botoşani, Locuinţa Maxim Protejată pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi ,,Sf, Foca” Botoşani şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sf. Ioan” Bucecea.

 

Termenul de finalizare al proiectului este până la 31 decembrie 2024.

 

Un alt proiect depus, aflat în implementare vizează reabilitarea/renovarea, modernizarea, dotarea şi accesibilizarea Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilităţi Botoşani, serviciu social din cadrul DGASPC Botoşani.

 

Data de finalizare pentru acest proiect din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) este până în ultima zi a lunii decembrie din anul 2024.

 

Suma proiectelor este caracterizată de valori care indică milioane de lei.