Noi pensii speciale: CE categorii de angajaţi vor avea parte de acestea

Social-democratul Ovidiu Donţu a depus la Senat două iniţiative legislative de modificare a Legii prin care propune ca personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, precum şi criminaliştii să beneficieze de pensie de serviciu. 

 

Iniţiativă legislativă

"Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi specialiştii criminalişti şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia de pensia de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare", se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Senat.

 

De pensia de serviciu pot beneficia şi botoșănenii care au o vechime în specialitate între 20 şi 25 de ani, însă în acest caz cuantumul pensiei este micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate integrală. Propunerea de lege vizează că pentru criminalişti şi tehnicienii criminalişti constituie vechime în specialitate şi perioada lucrată în domenii tehnice sau juridice, în alte unităţi. "Grefierii dactilografi ale căror posturi au fost transformate în posturi de grefieri urmează să fie salarizaţi corespunzător legii speciale de salarizare. Specialiştii criminalişti sunt asimilaţi grefierilor cu studii superioare, iar tehnicienii criminalişti sunt asimilaţi grefierilor cu studii medii în ceea ce priveşte salarizarea", se mai arată în propunerea de lege.

O altă inițiativă

În ce priveşte a doua iniţiativă legislativă, Donţu susţine că ea are un "caracter reparator", urmărind înlăturarea situaţiilor discriminatorii între categoriile de pensionari care au făcut parte din acest personal.

"Propunerea legislativă vizează exclusiv categoriile de pensionari care au pierdut beneficiul pensiei de serviciu, deşi întruneau condiţiile prevăzute de lege şi care şi-au desfăşurat activitatea într-o perioadă dificilă şi cu o salarizare greu de caracterizat ca fiind atractivă, care au starea de sănătate deteriorată tocmai pentru că au lucrat într-un regim de lucru mult peste cele opt ore/ zi", susţine iniţiatorul în expunerea de motive.

Modificări


Social-democratul consideră că modificările adoptate prin Legea 130/2015 au reparat "doar parţial" situaţia celor care au pierdut pensia de serviciu.

"Au rămas neacoperite două categorii de grefieri pensionari - cei care nu au împlinit vârsta de 60 de ani şi cei care sunt pensionaţi cu gradul I şi II de invaliditate", explică acesta.

 

Donţu mai afirmă că în situaţia la care face referire se află doar 60 - 70 de persoane, astfel că "efortul bugetar este minim". Concret, senatorul propune completarea Legii  cu un nou articol, care stipulează la alineat (1) că "personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, al fostelor notariate de stat şi al fostelor arbitraje de stat sau departamente care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de o categorie de pensie din sistemul public sau care a beneficiat de o pensie de serviciu anterior împlinirii vârstei de 60 de ani şi care are o vechime în specialitate de cel puţin 25 de ani, la cerere, beneficiază de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din venitul brut lunar avut anterior lunii în care a depus cererea de pensionare, în care sunt conţinute sporurile legale şi cele obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive".

Beneficiari ai legii sunt şi executorii judecătoreşti pensionaţi dacă au o vechime în funcţie de cel puţin 20 de ani "anterior apariţiei Legii 188/1999". "Personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor care şi-a pierdut total capacitatea de muncă, fiind încadrat în gradul I sau II de invaliditate, va beneficia, pe perioada invalidităţii, la cerere, (...) de o pensie egală cu 80% din salariul de încadrare brut lunar avut la data survenirii invalidităţii. La data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de Legea 130/2015, beneficiarii pensiei de invaliditate pot solicita pensie de serviciu", se mai arată în propunerea de lege a senatorului PSD.

 

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul celor două propuneri de lege pentru completarea Legii  privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, anunţă Știri pe surse.