Noi modificări legislative care fac referire la persoanele cu dizabilități din România au fost anunțate de ministrul muncii, Marius Budăi în urmă cu două zile. Acestea sunt vor afecta pozitiv sute de botoșăneni.
Este vorba de Ordinul 741/2019 care vine cu anumite completări pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap.
Din informațiile oferite de Serviciul de Evaluare Complexă al Persoanelor cu Handicap, ce aparține de Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), în județul nostru sunt 792 de cazuri cu amputații. Adică persoane care nu mai au un membru inferior sau superior.
Dintre aceștia, 320 de persoane se vor prezenta la evaluare, restul fiind încadrați în grad de handicap grav.
Toate aceste persoane au fost obligate până în urmă cu două zile să se prezinte periodic la comisia de reevaluare, în unele cazuri aceste consultații fiind considerate chiar aberante în sensul în care este imposibil ca un picior sau o mână amputate să mai poată fi recuperate vreodată.
”Am semnat astăzi Ordinul de ministru prin care se stabilește că persoanele care au suferit amputații nu vor mai fi chemate periodic la comisiile de evaluare și că certificatul de încadrare în grad de handicap va avea valabilitate permanentă. Atenție, persoanele cu amputații vor putea face, în continuare, cerere pentru reevaluarea gradului de handicap în care au fost încadrate, în cazul în care consideră că starea li s-a agravat și că au dreptul de a fi încadrate într-un grad de handicap mai grav. Chiar dacă nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, persoanele cu amputații vor trebui să respecte planul de recuperare stabilit de medicii specialiști,”
preciza Marius Budăi, ministrul muncii, marți, 16 aprilie 2019
De asemenea, în acest ordin, se face referire și la persoanele care suferă și de alte afecțiuni, cum ar fi cele de vedere.
”Este important pentru toate persoanele, în special pentru persoanele cu dizabilități să se informeze cu privire la noile prevederi ale acestui ordin, adresându-se Serviciului de Evaluare Complexă din subordinea DGASPC și să aibă în vedere faptul că acest ordin prevede completarea atât în ceea ce privește persoanele cu dizabilități vizuale, persoanele cu amputații, cât și alte tipuri de boli care până în prezent nu erau luate în calcul la stabilirea gradului de handicap,”
Alexandru Colbu, director adjunct în cadrul DGASPC Botoșani
În județul Botoșani sunt 2.301 de persoane încadrate în gradele de handicap cu deficiențe de vedere. La reevaluare vor veni după emiterea acestui ordin, 1.146 de persoane încadrate în gradele accentuat și mediu.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: