New York, Paris, Sydney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO

Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.

 

O seară pentru neuitare


Doar că o sală precum cea a Casei de Cultură a Sindicatelor are numai vreo 600 de locuri, iar biletele la un concert cum a fost ”Gheorghe Zamfir și prietenii” s-au epuizat cu multe zile înainte de data de 11 noiembrie 2022, în care a fost programat.


Așa că pentru toți cei care și-au dorit să participe la un asemenea eveniment organizat de Filarmonica ”George Enescu” și nu au putut din diverse motive să o facă, trebuie spus că a fost o seară de neuitat.


Și nu putea fi altfel când în fața sălii arhipline, în care mulțimea s-a revărsat și pe culoarele de acces, s-a aflat Gheorghe Zamfir, care deși intrat în rândul octogenarilor, reușește în continuare să farmece auditoriul cu naiurile sale magice.

 

De la New York, Paris și Sydney la Botoșani


Medaliat de Vatican, ofițer și cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, câștigător a peste 120 de discuri de aur și de platină, cu un succes planetar după turnee pe toate meridianele lumii, din SUA, Canada, Australia, Japonia până în Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat și Extremul Orient, Gheorghe Zamfir a ajuns și la Botoșani.


A ținut parcă să demonstreze că Botoșani reprezintă în continuare un pol cultural al României, dar și faptul că artiștii uriași nu fac vreo diferență între publicul de la Teatrul ”'Gaite-Montparnasse” din Paris, Carnegie Hall din New York, Opera din Sydney și Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani.


Dar nu a făcut-o singur. După cum sugerează și titlul spectacolului, Gheorghe Zamfir a avut alături prieteni. Rând pe rând, naiului său magic i s-au adăugat Mirel Manea la trompetă, Felix Goldbach la clarinet, tenorul Alin Stoica și soprana Rodica Anghelescu, alături de care a interpretat melodii reprezentative pentru tot ceea ce înseamnă muzică în România și în lume.


Totul s-a întâmplat sub bagheta managerului Operei Naționale București, Daniel Jinga, dirijor la Botoșani într-o seară de neuitat.


Ministrul Culturii, venit de la București pentru concert


Evenimentul cultural, care a fost prezentat de Oana Voiculeț, director Organizare Spectacole al Operei Naționale București, l-a adus în sală inclusiv pe ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care la începutul spectacolului i s-a alăturat pe scenă primarului Cosmin Andrei.


”Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneană și mă refer la această sărbătoare pe care o trăim împreună cu Filarmonica Botoșani, pe care aș dori să o aplaudăm împreună pentru tot ceea ce face. A fost o serie de concerte extraordinare și sunt convins că această serie pe care am apreciat-o cu toții va continua și pentru acest lucru trebuie să îi mulțumim și managerului Filarmonicii Botoșani, maestrului Mirel Manea”,


Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.


Edilul șef l-a invitat în fața spectatorilor pe ministrul Culturii, care a ținut la rândul lui să se adreseze publicului.


”Este o mare onoare și bucurie și o mare încântare să văd sala plină. Este un moment de mare sărbătoare, suntem într-o stagiune extrem de importantă. 70 de ani nu mai înseamnă mult, dar pentru Filarmonică înseamnă extrem de mult. Sunt bucuros... nu ea ca persoană contez, ci faptul că din postura efemeră de ministru al Culturii am venit să dau un semnal că orice eveniment cultural contează, orice manifestare care aduce frumos în fața dvs. și merge către inimele dvs. contează și sunt bucuros să vă spun că în acest an a fost o efervescență fantastică de evenimente, de festivaluri”,


Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.


Oficialul guvernamental a primit o plachetă de înaltă distincție și apreciere din mâinile managerului instituției culturale a municipalității botoșănene.


”Un amalgam de emoții și sentimente unice pe această scenă. Așa cum spunea și marele maestru Gheorghe Zamfir, scena va fi altarul, iar muzica va fi înălțarea în această seară”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.

 

Gheorghe Zamfir, fermecat de atmosfera de la Botoșani

 

Duminică dimineață, maestrul fără pereche a transmis un mesaj după concertul de la Botoșani.


”M-am întors de la Botoșani cu sufletul plin. Plin de căldura botoșenenilor, plin de iubirea lor pentru artă și frumos. Am trăit o seară de poveste, concertul fiind unul inedit, oferind momentele vesele improvizate, spontane, între noi artiștii invitați, care au făcut deliciul publicului prezent, contribuind cu aplauze și veselie”,


Gheorghe Zamfir, naist.


A precizat că alături de ceilalți invitați și-a îndeplinit misiunea și pentru aceasta a mulțumit celor care au făcut posibil acest eveniment: Mirel Manea, ”un artist excepțional și o gazdă desăvârșită”, maestrului Daniel Jinga, tenorului Alin Stoica, sopranei Rodica Gabriela Anghelescu, muzicianului Felix Goldbach și impecabilei prezentatoare, Oana Voiculeț.


”Ce seară! Mulțumesc dragilor! La revedere Botoșani și, sper eu, pe curând!”


Gheorghe Zamfir, naist.


O întâlnire emoționantă


Emoția muzicii a fost completată de o reîntâlnire mișcătoare. Originar din Botoșani, Felix Golbach, fost până în primăvară manager al Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti, a revenit în județul natal. Născut în 1977, a copilărit în  comuna Ungureni, iar vineri seară cel mai important spectactor al său a fost mama, care a urcat pe scenă pentru a-i oferi flori. Nu doar lui, ci și celorlalte ”capete de afiș”. Îmbrățișarea dintre cei doi în fața publicului a fost una impresionantă.

 

Făclii și covor roșu


La finalul cu ropote de aplauze, impresarul artistic Liviu Sorinel a mulțumit deopotrivă invitaților și publicului, ”sunteți frumoși, ne bucurăm că sunteți aici, alături de noi”, după care sutele de oameni ce umplut până la refuz sala au pășit pe covorul roșu flancat de făclii de pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde, atunci când au intrat au fost primiți chiar de managerul Mirel Manea și impresarul artistic Liviu Sorinel.