Neverosimila concediere a unui director cu tată liberal

 

A condus câţiva ani a o instituţie de stat, iar acum a rămas pe drumuri, fără să i se dea măcar o simplă explicaţie. A manageriat, a semnat sute de acte în calitate de director, iar în octombrie a aflat nu doar că nu mai are loc de muncă, dar şi că nu există vreun om sau o unitate de stat care să îi încheie cartea de muncă. Astfel, în momentul de faţă nu poate nici măcar să îşi facă dosar de şomaj.

Toate acestea i se întâmplă Oanei Norses, fost director al Spitalului Orăşenesc Săveni. După preluarea acestuia de către Spitalul Judeţean conducerea de la „Mavromati” a continuat să vină la serviciu ca şi cum nu s-ar fi întâmplat ceva, însă în această lună, deşi iniţial i s-ar fi spus că se regăseşte printre angajaţii preluaţi de cea mai mare unitate medială a judeţului, i s-a transmis că nu mai este nevoie de ea. Mai mult, i s-a comunicat şi că Spitalul Judeţean nu poate să îi elibereze nici măcar un act de încetare a contractului de muncă, o demitere sau ceva de acest gen pentru că nu ar fi fost vreodată salariată a acestei instituţii. Astfel, în momentul de faţă nici măcar actele de şomaj nu le poate depune. Pentru rezolvarea situaţiei a avut loc o şedinţă între preşedintele Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac, vicepreşedintele Cătălina Lupaşcu, managerul de la „Mavromati” Ovidiu Mimor şi fosta şefă de la Săveni, Oana Norses. Concluzia trasă de preşedintele CJ şi directorul de la „Mavromati” a fost aceea că nici CJ şi nici Spitalul Judeţean nu o pot ajuta cu ceva deoarece ea nu era angajată a Spitalului Orăşenesc Săveni, astfel încât, chiar dacă acesta a devenit între timp secţie a celui judeţean, ea nu a fost preluată.

Divergenţe Ţâbuleac - Lupaşcu

Oana Norses ar fi avut contract de management cu Ministerul Sănătăţii, iar în vara anului trecut, când unitatea a trecut la Primăria Săveni, ea nu ar mai fi încheiat un contract cu autoritatea locală, aşa cum s-a întâmplat cu directorii spitalelor preluate de CJ. Astfel, i s-a recomandat să îşi rezolve problema la Săveni şi la Ministerul Sănătăţii. „A fost şi pe la mine şi ne-am lămurit că, de fapt, problema ei nu are nici o legătură cu Spitalul Judeţean. Ea era manager în momentul în care spitalul a trecut de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Local Săveni. Contractul ei de management a fost încheiat cu Ministerul Sănătăţii, Săveni a preluat spitalul, dar nu a făcut un nou contract de management, ea însă a prestat munca de manager în perioada asta.  După aceea s-a făcut comasarea, ea neavând calitatea de salariat - managerul are un statut separat – ea a venit din afară, ca şi cum ai face contract de management cu o firmă, a încetat”, ne-a declarat Mihai Ţâbuleac. Concluzia la care a ajuns acesta şi Ovidiu Mimor nu este însă îmbrăţişată şi de vicepreşedintele liberal de la CJ. „După trecerea spitalului la Consiliul Judeţean femeia aceasta a prestat în continuare activitate de manager, a semnat acte, are dovezi. Acum nu poate nici măcar să ia şomaj”,  ne-a spus Cătălina Lupaşcu.

Miroase iar a muncpă "la negru"

Oana Norses este fiica unuia dintre membrii PNL Botoşani, însă despre ea Cătălina Lupaşcu spune că nu ştie să aibă adeziune semnată la partid. Botoşăneanul.ro a mai scris despre problemele neaşteptate generate de trecerea Spitalului Orăşenesc Săveni. Salvarea de către CJ a unităţii medicale a provocat şi situaţii cel puţin ciudate, precum faptul că cei 80 de angajaţi au lucrat fără să aibă contract de muncă la "Mavromati" şi nici măcar act adiţional. Deşi Inspectoratul Teritorial de Muncă nu a găsit cevea în neregulă acolo, ceea ce se întâmplă acum Oanei Norses vine să confirme faptul că angajaţii au muncit "la negru".

Sergiu BĂLĂŞCĂU

CITEŞTE ŞI

O instituţie din Botoşani lucrează cu aproape 100 de oameni „la negru”