Nevăzători şi bolnavi psihic cu permis de conducere

 

Aproape 500 de botoşăneni cu diverse grade de handicap conduc maşini cu toate că, potrivit certificatelor medicale, nu ar putea să facă acest lucru. Prefectura, împreună cu Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGASPC) au efecut un control încrucişat în urma căruia au descoperit că persoane cu handicap accentuat sau chiar grav sînt şoferi.

Printre aceştia se regăsesc inclusiv o mulţime de botoşăneni care, potrivit certificatul eliberat de comisia de specialitate de pe lîngă DGASPC, teoretic sînt nevăzători. În ciuda acestui lucru ei conduc nestingheriţi maşini pe drumurile publice. Mai mult, printre şoferi se regăsesc inclusiv botoşăneni cu handicap mintal accentuat, schizofrenici sau cu probleme de auz.

486 de şoferi cu handicap la volan

 BOALĂ  NR. DE CAZURI    GRAD DE HANDICAP
 Insuficienţă renală  12  Accentuat
 Nevăzători  9   Mediu
 Nevăzători  123   Accentuat 
 Nevăzători   33  Grav 
 Deficienţă fizică  190   Accentuat
 Deficienţă fizică  31  Grav
 Handicap mental (dezvoltare incompletă şi regresie mentală)  3 

 Accentuat

 Handicap mental  7  Grav
 Handicap psihic (schizofrenie)  14   Accentuat
 Handicap psihic (tulburări de personalitate)  3  Accentuat
 Handicap psihic  2  Accentuat
 Handicap afectare auz   16   Accentuat
 Handicap somatic (insuficienţă renală ireversibilă)  33  Grav
 Handicap somatic (diabet zaharat tip 1)  10   Accentuat

Fenomenul handicapului la volan s-a manifestat în mai multe feluri. Astfel, sînt cazuri în care la un interval relativ scurt de timp, în jur de şase luni de la încadrarea într-un grad de handicap, o persoană obţine permis de conducere. Astfel de lucruri s-au întîmplat chiar şi în acest an, inclusiv în cazul unor botoşăneni care oficial erau nevăzători. Lucrurile au evoluat însă şi în sens invers. Tot cam în aceeaşi perioadă de timp unii botoşăneni, după ce au obţinut permis, s-au încadrat într-un grad de handicap. Mai mult, există şi cazuri în care persoane care au certificat de handicap permanent, chiar şi auditiv, au obţinut permis de conducere.

Avînd în vedere cele constatate Prefectura a solicitat SPCRPCÎV să ia toate măsurile necesare în vederea intrării în legalitate în toate cele 486 de cazuri constatate.