Nesimţire de miliarde lei vechi pe bani publici, la judeţ: Firmă în pierdere cu şapte şefi, consilieră de imagine şi-un singur angajat - DOCUMENT

Dacă s-ar face un top al nesimţirii cheltuirii banului public, cel puţin o firmă din Botoşani s-ar bate cu şanse serioase pentru titlul de campioană. Un agent economic finanţat de Consiliul Judeţean Botoşani, cu un singur angajat, dar care are consilier de imagine, cheltuieşte trei sferturi din venituri pe salarii. Cei mai mulţi bani ajung, bineînţeles, la tot felul de trepăduşi politici, care în mare parte nu au nici o treabă cu obiectul de activitate al societăţii.

 


La 14 luni de la înfiinţare Eco-Sal încă nu are licenţă

Înfiinţată de CJ Botoşani la finele anului 2012 pentru a gestiona noua rampă de gunoi construită prin fonduri europene la Stăuceni, SC Eco-Sal SA nu doar că nu administrează noua celulă de colectare a deşeurilor, ci nici măcar nu a obţinut licenţă de la ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) pentru a desfăşura o asemenea activitate. La mai bine de un an de la constituirea firmei, în proiectul de buget pe anul în curs sunt prevăzute în continuare fonduri pentru deplasări la Bucureşti, specificându-se foarte clar că sunt necesare „pentru finalizarea procesului de licenţiere a societăţii conform prevederilor legale în domeniu”. Vreo 14 luni nu au fost suficiente pentru licenţiere.

Şefii se premiază după ce unitatea a terminat anul în pierdere

Aceasta nu înseamnă însă că unitatea a cărei capital social a fost asigurat de CJ Botoşani, nu a cheltuit mai nimic. Dimpotrivă! În 2013, adică primul an de activitate, unitatea CJ-ului a reuşit deja să intre pe pierderi. SC Eco-Sal SA a avut prognozate venituri totale de 286.000 de lei, din care a realizat doar aproximativ 15%. Mai exact, societatea a înregistrat venituri de 41.610 lei, dar a cheltuit 63.460 de lei, din care 40.830 de lei au fost cheltuieli de personal. În condiţiile în care după primul an de activitate s-au consemnat deja pierderi de aproape 22.000 de lei, în luna ianuarie a acestui an consiliul de administraţie al agentului economic a hotărât plata retroactivă a remuneraţiei membrilor CA începându cu luna iunie 2013. Cu alte cuvinte, membrii CA au hotărât să îşi dea singuri nişte bani, drept premiu fiindcă unitatea nu a obţinut licenţa şi a terminat pe minus primul an de activitate.

indemnizatii ca ecosal

37% din banii pe 2014 se duc la conducători

Ce s-a întâmplat anul trecut reprezintă însă doar un preludiu pentru ceea ce se pregăteşte pentru 2014, an în care nesimţirea pe bani publici va atinge noi cote la SC Eco-Sal SA. Astfel, proiectul de buget trimis spre aprobare la CJ Botoşani prevede venituri totale de 265.000 de lei. Ei bine, din această sumă 194.690 de lei ar urma să reprezinte cheltuieli de personal. Aproape jumătate din aceste cheltuieli de personal vor însemna de fapt răsplătirea şefilor. Astfel, 61.360 de lei vor fi consumaţi pentru plata celor doi directori, peste 25.000 de lei pentru indemnizaţiile membrilor consiliului de administraţie şi peste 10.000 de lei pentru cenzori şi AGA.

buget ecosal botosani

„Cheltuielile de natură salarială aferente contractului de mandat au în vedere deciziile Adunării Generale a Acţionarilor şi deciziile Consiliului de Administraţie al societăţii, precum şi nivelul retribuţiilor stabilite pentru persoane cu funcţii similare din cadrul celorlalte societăţi cu capital social public local”, arată Cristian Lazarovici, director general SC Eco-Sal SA în fundamentarea bugetului. Acesta adaugă şi faptul că membrii CA vor fi indemnizaţi doar dacă se obţin venituri din activitatea de bază. Aceasta după ce acelaşi CA a hotărât să îşi dea retroactiv remuneraţiile.

Unitate asfixiată de trepăduşi politici

Cine sunt aceşti şefi? Tot felul de trepăduşi politici de la partidele aflate la putere, care, cu o singură excepţie, Mihai Gheorghiu, fost director general la SC Urban Serv SA, nu au nici o treabă cu salubrizarea. Liberalul Cristian Lazarovici a devenit director general în preajma sărbătorilor de iarnă, când o comisie din care a făcut parte şi colegul său de partid, Lucian Diac Milatinovici, i-a dat 90 de puncte. Viorel Coman, un alt liberal, a căpătat funcţia de director adjunct după acelaşi tipic: în aceeaşi zi (19 decembrie), cu aceeaşi comisie şi acelaşi număr de puncte.

concurs director general ecosal

concurs director adjunctl ecosal botosani

Interesant este că secretarul comisiei de concurs a fost Silvia Simiușcă, funcționarul din CJ Botoșani care anul trecut a fost președintele comisiei de selecție a candidaților la CA de la SC Nova Apaserv SA, unde singurii doi pretendenți care lucraseră în sistem au primit cele mai mici note.
Mai interesează pe cineva că societatea încă nu are activitate? Totul este să aibă directori. Câţi mai mulţi dacă se poate. Cei doi fac parte şi din consiliul de administraţie, acolo unde li se alătură alţi politruci, la fel de „specialişti” în colectarea gunoiului.

Conducerea SC Eco-Sal SA Botoşani


 NUME FUNCŢIE
APARTENENŢĂ POLITICĂ
REFERINŢE
 Lucian Diac Milatinovici
 preşedinte CA
 preşedinte TNL Botoşani
 consilier la cabinetul lui Florin Ţurcanu
 Cristian Lazarovici
 membru CA
director general
membru Biroul Politic Teritorial PNL Botoşani
 
 Viorel Coman
 membru CA
director adjunct
membru PNL
 
 Ionuţ Cârnu
 membru CA
 membru Biroul Politic Judeţean TNL
  consilier la cabinetul lui Florin Ţurcanu
membru ATOP
 Dorin Birta
 membru CA
 PSD  consilier local Dorohoi
 Ştefan Narcis
 membru CA
 PSD  fost consilier judeţean, jurist la Locativa
 Mihai Gheorghiu
 membru CA
 fost membru PSD, PDL
 fost director Urban Serv




Ce mai lipsea? Fix o consilieră de imagine

La atâta activitate şi atâta şefime era însă musai să existe şi un angajat care să se ocupe de imaginea societăţii. Aşa că, pe 20 ianuarie, SC Eco-Sal SA a organizat concurs pentru ocuparea postului de consilier imagine, marketing şi promovare a societăţii. Schema de la concursul pentru directori s-a aplicat în linii mari şi aici. Lucian Diac Milatinovici a fost preşedintele comisiei, Diana Baltă, care de fapt lucrează la cabinetul preşedintelui CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost singurul candidat, care a obţinut 87 de puncte şi a devenit salariatul unei societăţi care teoretic se ocupă de salubrizare, iar practic de tocarea banilor judeţului.

Unitatea CJ-ului luptă cu şobolanii

Consiliera de imagine va avea totuşi şi ceva colegi. Aceasta pentru că proiectul de hotărâre a CJ Botoşani cu bugetul prevede şi majorarea de la 1 la 10 a numărului de salariaţi. Ce vor face aceşti oameni? Vor gestiona noua rampa de gunoi a judeţului? Nu neapărat... Jumătate din veniturile SC Eco-Sal SRL pentru anul în curs sunt preconizate a proveni din activităţi de deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie şi tratamente fitosanitare. Mai există oare undeva în România un CJ care să înfiinţeze o firmă ca să fugărească şobolanii? 

Bani pe scaune şi birouri

cristian lazarovici director general ecosal botosaniMai mulţi angajaţi înseamnă însă la SC Eco-Sal SA şi mai multe… birouri şi scaune, ca să aibă oamenii unde sta. Astfel, în proiectul de buget trimis spre aprobare la CJ Botoşani sunt prevăzuţi 3.900 de lei pentru achiziţionarea a trei birouri, opt scaune, a unui dulap şi a unui computer.
„Unitatea PC va fi achiziţionată doar în cazul în care se vor realiza veniturile din activitatea de bază”, specifică Cristian Lazarovici, director general SC Eco-Sal SA, în fundamentarea bugetului.
Birourile, scaunele şi dulapul nu mai au nici o condiţionalitate, se cumpără indiferent dacă se realizează sau nu venituri din activitatea de bază. Toţi angajaţii aceştia trebuie însă şi instruiţi, aşa că alţi 2.000 de lei au fost prevăzuţi în buget pentru „pregătirea profesională”.
Există vreo firmă privată în judeţul acesta care să îşi permită să facă ceea ce se întâmplă la acest Eco-Sal?
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Noua firmă a CJ dată deja pe mâna USL-ului DOCUMENT cine sunt şefii & ce bani iau
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Piaţa de la mall, o afacere de 34 miliarde lei vechi „made in Ţurcanu” CJ – Parc Industrial – Uvertura