Nemţii de la E.ON lasă judeţul fără apă

 

Compania cu capital german E.ON Moldova a sistat furnizarea energiei electrice la staţiile de tratare şi pompare a apei Bucecea la staţia de pompare Leorda şi la staţia de tratare de la Cătămărăşti.

Acesta este motivul real pentru care de joi după-amiază există probleme în furnizarea apei în municipiile Botoşani şi Dorohoi şi în alte localităţi. În ciuda negocierilor purtate cu reprezentanţii E.ON de la Bacău şi Iaşi şi a angajamentului luat de SC Apa Grup SA de plată integrală a facturii curente plus a unei plăţi din penalităţi, şefii societăţii au refuzat să reia alimentarea. „Ei solicită pentru orice afirmaţie o garanţie pe care o căutăm. Ei vor musai o garanţie, dar nu avem ce să le dăm”, a afirmat Maricel Georgescu, directorul general al SC Apa Grup SA.

S-au închiriat grupuri electrogene

Datoria totală a societăţii la curent se ridică la 1,8 milioane de lei, iar E.ON Moldova doreşte o garanţia în această sumă. Cum însă majoritatea bunurilor de la Apa Grup sunt puse sub sechestru de Fisc, unitatea Consiliului Judeţean nu are ce să dea nemţilor. În aceste condiţii s-a apelat la o soluţie de avarie şi s-au închiriat două grupuri electrogene care au preluat alimentarea cu electricitate a obiectivelor deconectate. Unul dintre acestea este mobil şi este utilizat pe rînd în mai multe puncte. Costurile sunt însă usturătoare. Pentru închirierea fiecăruia pe o lună s-a plătit 3.750 de euro, iar în numai 24 de ore ele consumă împreună 1.500 litri de motorină. Astfel, se reuşeşte să se dea apă la un nivel cît de cît acceptabil, numai că soluţia este una de moment.