Ne-a părăsit unul dintre cei mai mari actori botoșăneni: Dacă aș fi un verb... aș fi verbul a iubi

Teatrul Odeon a anunțat astăzi că a plecat la cele veșnice unul dintre cei mai îndrăgiți actori, Constantin Cojocaru. S-a născut în satul Borolea din comuna Hănești, la 6 mai 1945, în ziua de Paști.

 

”Starea de drag”

 


A fost binecuvântat de Dumnezeu cu talanți care au făcut din lume un loc un pic mai bun, după cum actorul mărturisea, cu candoarea-i caracteristică, în cadrul emisiunii ”Dialoguri teatrale @Odeon” difuzată chiar de ziua lui, în urmă cu trei ani: 


”Dacă aș fi un fenomen al naturii, aș fi... ploaia de vară liniștită, cu fulgere și trăsnete care nu te mai înfricoșează, dar au ceva estetic impecabil. 
Dacă aș fi o stare... starea de drag.
Dacă aș fi un verb... aș fi verbul a iubi”. 

 

Mesaj Teatrul Odeon

”Iubire a fost și suntem recunoscători pentru tot”.

 

 

O carieră prodigioasă 

 


Constantin Cojocaru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1966 a fost angajat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, iar din 1975 la Odeon.  


A colaborat cu mai multe teatre din București și din țară.


La Teatrul Odeon a lucrat cu regizori importanți: Dinu Cernescu, Alexa Visarion, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuțiu, Radu Afrim. Dintre ultimele sale roluri le amintim pe cele din „Gaițele” de Al. Kirițescu, „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy și „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum.


A jucat și în peste 30 de filme, de la ”Moromeții” la ”Hawaii”,  fiind unul dintre puținii actori care au primit regulat roluri atât în regimul totalitar, cât și în democrație, ultimul chiar în 2022.


Mai multe despre Constantin Cojocaru aici: De 30 de ani spun că vreau să ies la pensie pe bune, să mă retrag în locurile natale


Dumnezeu să îl odihnească cu cei drepți!

 

FOTO: Formula-AS.ro