CJ pe urmele lui Oprişanu cu o plângere penală de 17 miliarde de lei vechi

 

Directorii unităţilor medicale rămân fără funcţie, dar se aleg în schimb cu plângeri penale. Nu toţi, dar măcar o parte dintre ei au sau vor avea de dat explicaţii procurorilor. Aceasta deoarece funcţinarii din Consiliul Judeţean, instituţie căreia i se subordonează mai multe deja foste spitale, a observat nereguli financiare în execuţia bugetară pe anul precedent.

Astfel, la Spitalul de Psihiatrie s-a constatat depăşirea fondului de salarii cu 1,7 milioane de lei. Este bine ştiut că legea spitalelor prevede că sumele consumate pentru lefuri nu pot depăşi 70% din întregul buget, însă nu specifică şi o sancţiune. Direcţiile economică şi juridică ale CJ au analizat situaţia creată şi au observat că managerii de acolo au încălcat legea 273/2006 privind finanţele publice locale. La articolul 77 din acest act normativ se menţionează că angajarea unor cheltuieli peste cele previzionate este considerată infracţiune. În consecinţă, în cursul acestei luni CJ a sesizat Parchetul în legătură cu aspectele financiare de la Psihiatrie. Plângerea nu a fost una nominală, în sensul că nu s-a specificat şi o persoană răspunzătoare. Până pe 25 octombrie manager al unităţii medicale a fost Gabriel Oprişanu, după care postul a fost preluat cu titlu de interimar de către Ecaterina Chihaia.
Oprişanu zice că a lăsat spitalul curat financiar
Cel dintâi susţine că la plecarea sa fondul de salarii ar fi fost depăşit cu sume modice şi că nu ar fi vinovat de trecerea peste suma aprobată prin buget. Potrivit fostului şef de la Psihiatrie marea parte a celor 1,7 milioane de lei ar fi rezultat din drepturile băneşti pe decembrie, iar o amânare până în ianuarie a achitării acestora ar fi rezolvat întreaga problemă. „Eu când am plecat nu era această situaţie, la momentul acela poate că era o depăşire, dar foarte mică. Ea s-a acumulat în ultimele două luni. După ce am plecat eu s-a finalizat controlul de la Casă şi le-a luat 9 miliarde de lei vechi, le-a dat o penalizare de 9 miliarde. De fapt asta e situaţia: eu când am plecat aveam de primit 9 miliarde de la Casă şi banii ăia Casa a făcut control şi au spus că nu trebuie daţi”, a explicat Gabriel Oprişanu. Apariţia problemei în ultimele două luni de zile este plauzibilă prin faptul că după plecarea acestuia din fruntea unităţii medicale s-a reziliat contractul cu firma controlată de Gheorghe Pricopi pentru asigurarea de personal pentru spital. În aceste fel cheltuielile materiale au redevenit cheltuieli de personal şi încadrarea în plafonul de 70% a fost imposibil de realizat. Probleme asemănătoare ar putea apărea şi la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie, unde depăşirea ar fi de circa 1,3 milioane de lei. 
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Directorul de la Psihiatrie Gabriel Oprişanu şi-a dat demisia, angajații spitalului protestează
 Afacerea halatelor albe – director PSD şi unul PDL angajează cadre medicale prin Agrostar