Naşterile inedite sub apă... s-au înecat la Botoşani

 

Iniţial în anul 2011, în luna august când a avut loc la Botoşani şi prima naştere sub apă, atât viitoarele mămici botoşănence cât şi cele din alte judeţe declanşau o adevărată bătălie naţională pentru a se înscrie pe listele de aşteptare, însă după doi ani de zile această metodă de a aduce pe lume un copil pare că „a fost dată uitării”.
Potrivit cadrelor medicale de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie din Botoşani, naşterile sb apă s-au întrerupt din cauza lucrărilor de reabilitare prin care a trecut unitatea. Momentan această modalitate de a se aduce copii pe lume a fost reluată dar nu pare să mai fie la căutare printre viitorele mămici de la Botoşani.

Singura naştere sub apă  a fost cea la care am asistat eu

„Cada a fost optimizată, s-au pus filtrele, noi am devenit mai eficienţi. Acum totul este funcţional, iar în funcţie de solicitări şi de criteriile clinice pe care trebuie să le îndeplinească pentru asistenţă la naştere putem oricând să aplicăm procedura”, a declarat medicul Dorin Şcladan, purtător de cuvânt Secţia de Obstretică şi Ginecologie.
O singură botoşăneancă şi-a adus pe lume copilul prin metoda naşterii sub apă, deşi spun medicii că au mai „cochetat” câteva mămici cu această idee, ulterior s-au răzgândit. „Nu prea sunt solicitări, din ceea ce văd practic  au mai fost câteva care au cochetat cu ideea. De la începutul anului până acum nu a fost făcută nici una, iar anul trecut la fel nici una. Singura naştere sub apă  a fost cea la care am asistat eu”, a mai spus medicul.

Medicul trebuie să fie disponibil şi înseamnă să rămâi din timpul tău liber

 „Nu avem neapărat o multitudine de cazuri pentru că trebuie şi medicul să fie disponibil să asiste acea naştere care uneori se lungeşte şi înseamnă să rămâi din timpul tău liber, nu doar că femeia vrea şi atunci e în funcţie de disponibilitatea medicului, de criteriile medicale”, a mai adăugat Dorin Şcladan. Pentru a putea opta să aducă pe lume un copil prin naşterea sub apă viitoarele mămici trebuie să îndeplinească şi ele o serie de criterii cum ar fi: să nu aibă membrane rupte, patologie adiacentă care să contraindice naşterea sub apă, să nu aibă o suferinţă fetală şi să fie forţată naşterea pe cale naturală, în general să nu fie o contraindicaţie a naşterii pe calea naturală.
CITEŞTE:
Prima naştere sub apă la Botoşani - FOTOGALERIE & VIDEO