Muzeul Iluziilor, în premieră la Botoșani: Vizitatorii pot testa peste 100 de obiecte INEDITE

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poti cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi asteaptă pe vizitatori pentru prima oară în Botosani .

 

Muzeu al Iluziilor din România, va fi deschis din data de 18 Aprilie 2018, la Muzeul Judetean de Istorie. 

 

Conceptul este unul unic în România si are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea întelege cum functionează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar si prin explicatiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de functionare si va face demonstratii live.

 

Totodată, proiectul este unul mobil si îsi propune, să ajungă în toate marile orase ale României. Desi este o premieră pentru tara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orase ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu traditie în acest sens.

 

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participantii de orice vârstă să poată învăta prin joacă si interactiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpisan, initiatorul principal al Muzeului Iluziilor citat de Ebotoşani.

„Proiectul e, în primul rând, unul educativ si neconventional. Cred că fiecare familie, fiecare copil si fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor: e o experientă unică să parcurgi tunelul vortex, să cânti la theremin sau să te asezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ti se întâmple nimic, la fel cum e amuzant si provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte.”

Muzeul Iluziilor îsi conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinată unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra si vor deveni, pentru câteva minute, subtiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea ai ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca vointa si inteligenta celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. 

 

Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înteleagă cum functionează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiente unice: aici, vizitatorii vor putea întelege cum functionează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să îsi încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci si să le provocăm gândirea, să îi facem să înteleagă care sunt mecanismele logice si naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a completat Filpisan.

„Muzeul Iluziilor e, prin asta, si o completare neconventională, dar extrem de utilă, a educatiei formale din scoli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”.

 

Durata unei vizite este de 60 de minute, iar pretul unui bilet de vizitare a Muzeului Iluziilor este de 15 lei.

 

Muzeul Iluziilor este un proiect sustinut de catre Asociatia Astronomică Pluto în parteneriat cu  Muzeul Judetean din Botosani si Events by Ioana Gamen.

 
download from google play download from apple store