Pentru că nu a găsit deschidere la nicio instituție pentru a-și îndeplini visul, un botoșănean a amenajat un muzeu într-o locație inedită.
A ales un bar din zona Pieței Centrale.
Acolo, cu înțelegerea administratorului acestui local care i-a devenit prieten a reușit să folosească pereții pentru fotografiile pe care și-a dorit mult să le expună într-un muzeu.
„Am primit un mesaj subliminal, mai mult de atât nu pot să vă spun, ca să realizez ceea ce vedeți pe pereți. Ideea este că, de când eram la Primărie, mai întâi la corpul de control al primarului, apoi la asociații de proprietari, când ieșeam de la serviciu, treceam pe la patronul Costică Culică și bând o cafea i-am zis: dle, ce-ar fi să organizăm un muzeu? Și eu nu prea eram lămurit, dar asta era cu 5 – 7 ani în urmă apoi când s-au mai apropiat anii, mai pregnantă a fost ideea de a organiza acest muzeu. De ce aici? Pentru că în altă parte nu am avut înțelegere să-l amplasez”,
Dragoș Candiescu, inițiator
Dragoș Candiescu este inginer tehnolog la bază și a lucrat și în Primărie mai mulți ani. Spune că tatăl său a fost unul dintre prefecții de la Botoșani și chiar a scris o carte despre ce a pătimit părintele său când a fost reținut politic de comuniști.
Pasionat de istorie în general dar și de cea a orașului a expus în bărulețul de lângă piață mai multe fotografii cu tot felul de semnificații, pe care le puteți vedea în materialul video de mai jos.
Prietenul său, Costică Culică, în vârstă de 65 de ani spune că a deschis barul tocmai în 15 martie 1993 și de atunci a luptat continuu să-l mențină.
Parcursului afacerii sale i s-a adăugat acest mini-muzeu înființat de Dragoș Candiescu care suscită interes deși nu atât de mult cât s-ar dori.
„Practic la început nu înțelegeam ce vrea el să spună, ce ar fi vrând să facă și când am văzut că deja vine ba cu poze, ba cu așa... și fiind pandemia, am stat la masă și am făcut. Toată inițiativa a fost a dlui Candiescu. Sunt oameni, în special ăștia de vârsta a doua, a treia, că ăștia mai tineri mai puțin în interesează pozele. La oamenii mai în vârstă, au fost chiar câteva grupuri, foarte interesați, foarte impresionați, foarte înduioșați de clădirile care sunt despre Botoșaniul vechi. Mai ales băștinașii care sunt și au plecat din Botoșani, revenind aici...A venit o persoană de vreo 40 de ani nu a fost în Botoșani și când a venit acum, a vrut să vadă totul”,
Costică Culică, administratorul barului
Acest inedit muzeu a fost vizitat și de Marius Balo, pelerinul din Cluj care a trecut pe la Botoșani în călătoria sa prin România pe care o face pe jos.