Mulţime îngrămădită la agheasmă, apeluri de la protopop la civilizaţie VIDEO&FOTO

 

Curţile lăcaşurilor sfinte din Botoşani s-au umplut din nou duminică. Sute de oameni s-au îngrămădit la bisericile din oraş pentru a lua apă sfinţită. Probabil cea mai numeroasă participare a fost cea de la Biserica Sfântul Ilie.


Tone de apă sfinţită

Peste 500 de credincioşi se aflau acolo încă înainte ca părintele protopop să înceapă slujba de Bobotează. În faţa bisericii au fost umplute 12 butoaie, fiecare având minim 150 de litri, astfel încât agheasma să ajungă la toată lumea. Au fost aşezate mai multe mese într-un careu pe care enoriaşii şi-au aşezat găleţile, bolurile, cănile sau sticlele cu zeci de minute înainte de oficierea religioasă pentru a fi siguri că vor pleca acasă cu apă sfinţită. În predica sa părintele protopop a cerut botoşănenilor să dea dovadă de civilizaţie şi să nu se îmbulzească, dând asigurări că există tone de apă sfinţită, suficientă pentru toţi oamenii din parohie. „Vă rog, există agheasmă, multe tone de agheasmă, pentru toată lumea. Să învăţăm, vă rog frumos, să luăm în ordine şi în linişte, fără nici un fel de îmbulzeală, pentru că asta demonstrează nu doar că suntem civilizaţi, ci mai ales că respectăm agheasma, sărbătoarea şi Sfânta Rânduială pe care am făcut-o şi de asta este mare nevoie”, a afirmat Lucian Leonte.

"Chiralesa!" din sute de glasuri

Părintele protopop a liniştit oamenilor, transmiţându-le şi că există un butoi deja acoperit special pentru credincioşii care fiindcă sunt la serviciu chiar şi duminică sau din alte diverse motive nu au putut participa la slujbă. Atât în timpul sfinţirii propriu zise, cât şi la finalul slujbei Lucian Leonte a strigat de mai multe ori „Chiralesa!”, iar oamenii i-au răspuns într-un glas „Chiralesa!”, cuvânt provenit din neo-greacă şi care înseamnă „Doamne, miluieşte!” Apelurile înaltei feţe bisericeşti către credincioşi a dat roade, după binecuvântare, în afară câtorva incidente minore oamenii luându-şi liniştiţi agheasma. Astfel, în curtea bisericii s-au format şi două cordoane, pe unul se intra, iar pe altul se ieşea. Şi la Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva de pe Pietonalul Unirii, precum şi la cea militară de lângă Serviciul de Permise Auto afluenţa publicului a fost una deosebită.

"Nicăieri în lume, la nici o credinţă, nu există o astfel de sfinţire"

În fiecare an pe 6 ianuarie Biserica Ortodoxă sărbătoreşte botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza, prin care se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă începute în Ajunul Crăciunului. ”Nicăieri în lume, la nici o credinţă, nu există o astfel de sfinţire. De aceea, să ne bucurăm pentru lucrul acesta, să mulţumim lui Dumnezeu pentru lucrul acesta, şi să o folosim cu multă credinţă Agheasma Mare, să o păstrăm în loc curat, în sticlă curată, tot anul, până la cealaltă să avem”, a mai spus Lucian Leonte. Părintele protopop a recomandat credincioşilor să bea agheasmă când sunt bolnavi, dar şi în zilele de miercuri, de vineri şi de post, să o ducă la cei din spitale, să stropească mormintele, dar şi gospodăriile: „Prin această agheasmă vine mare binecuvântare de la Dumnezeu”.

Boboteaza Botosani 2013 [[galerie-foto]]

CITEŞTE ŞI:
 Jandarmii iau măsuri speciale de Bobotează şi fac recomandări credincioşilor 

Boboteaza Botosani 2013



























VEZI CUM S-A DESFĂŞURAT SLUJBA ANUL TRECUT:
 Cioburi, halbe de bere şi ibrice de Bobotează - FOTOGALERIE