Motive pentru a te muta în afara orașului

Din ce în ce mai mulți oameni, mai ales tineri, descoperă farmecul pe care îl oferă locuitul la țară sau măcar în afara orașului. Dacă ai întâmpinat probleme precum cele de trafic intens, poluare sau prețuri prea piperate, cu siguranță te-ai gândit la un moment dat să faci această schimbare. De multe ori avantajele detronează dezavantajele, în special dacă ai posibilitatea să investești într-o locuință care să-ți satisfacă nevoile. În special în era muncii remote și a programului flexibil de muncă, o astfel de opțiune nu mai pare neobișnuită.

 

Iată și câteva motive suficient de bune pentru a lua în considerare ideea de a te muta în afara orașului:

 

Costuri mai reduse de trai


Orașele mari din România sunt în continuă dezvoltare, ceea ce face ca prețurile imobilelor, fie că este vorba de chirie sau vânzare, să crească vertiginos. Pentru tinerii care își doresc o casă, este mult mai rentabil să opteze pentru o variantă în afara orașului sau chiar la țară. Pe lângă avantajele traiului simplu și liniștit, aceștia pot strânge bani pentru a-și întemeia o familie și un cămin. Dacă te regăsești în această categorie, trebuie să știi că ai nevoie doar de o investiție inițială pentru a cumpăra un teren sau o casă și să te ocupi de infrastructura necesară, dacă aceasta nu există. Ai avantajele unor instalații precum un boiler, cu ajutorul cărora nu ai nevoie de racordare la gaz într-o localitate în care acest lucru nu este posibil. O casă mică, amenajată așa cum îți dorești tu, cu curte și grădină, te va costa mai puțin decât un apartament în oraș.


Mai mult spațiu


În funcție de așteptările pe care le ai de la viață și de planurile pe care ți le faci, vei avea nevoie de mai mult spațiu pentru a-ți îndeplini visele. Dacă vrei o familie numeroasă vei fi nevoit să investești mai mult într-un apartament încăpător. De asemenea, dacă vrei să duci un stil de viață mai prietenos cu natura, poți avea grijă de propria grădină sau de o livadă în adevăratul sens al cuvântului. Poți crește găini pentru ouă și chiar o vacă pentru lapte. Acestea sunt exemple ale unui trai sustenabil, iar casele verzi, ecologice sunt idei de viitor, susținute și de stat cu ajutorul unor indemnizații. Spațiul mai mare te ajută și să ai animale de companie, precum câinii, dacă ți-ai dorit mereu și nu ai avut posibilitatea într-un apartament de mici dimensiuni. Mai mult decât atât, nimic nu se compară cu posibilitatea de a petrece serile de vară în aer liber, în curtea din spate, alături de prieteni familie, la un mic foc de tabără.


Mai puțin stres


O mare parte din cei care aleg viața retrasă de la țară invocă motive de sănătate și stare de bine. Jobul de la 9 la 5 și stresul asociat cu viața într-un oraș mare își pot lăsa amprenta asupra psihicului și chiar asupra sănătății fizice. De aceea, este recomandat să faci alegeri în funcție de felul în care te simți și ce vrei să schimbi în viața ta. O mutare în afara orașului nu trebuie să fie permanentă, mai ales dacă ai motive suficient de bune pentru a te întoarce. Însă schimbările sunt sănătoase, iar atunci când simți că viața la oraș te aduce din ce în ce mai aproape de o senzație de burnout, poate este momentul potrivit să pleci.

 

Viața în afara orașului, fie la țară, fie la periferie, este o alegere potrivită pentru cei care își doresc altceva de la viață și care simt că o astfel de schimbare le-ar fi benefică pe toate planurile.

 

Sursă foto: pexels.com