Monument de suflet al unui boier al săracilor din Botoșani, reabilitat de Primărie – VIDEO  

Boierul Nicolae Sofian a fost considerat unul dintre cei mai mari filantropi ai secolului XIX. 

A acces pe funcții nu pentru a-și spori averea, ci pentru a ajuta orașul și săracii. 

 

„Era o raritate, un om cinstit”

 

Se odihnește veșnic alături de soția sa Ruxandra la Cimitirul Pacea, cavoul fiind construit în apropierea bisericii. 

 

Nicolae Sofian a fost primar al oraşului Botoşani, parlamentar şi renumit boier moldovean care şi-a folosit averea pentru sprijinirea săracilor, pentru construirea de şcoli, spitale şi de orfelinate.

 

Astăzi, monumentul care aduce aminte de existența sa resimte trecerea timpului. 

Primarul Cosmin Andrei are în intenție reabilitarea sa. 

 

„Țin foarte mult la acest monument al familiei Sofian care au fost niște filantropi de seamă ai municipiului Botoșani. Aici sunt două personaje care reprezintă răsplata botoșănenilor pentru ce a însemnat memoria familiei Sofian. Din păcate doar unul este dar l-am descoperit și pe cel de-al doilea și cu sprijinul Mitropoliei vrem să reabilităm acest mormânt foarte frumos care de altfel este încadrat ca monument istoric”.

 

De altfel, faptele boierului au rămas în mărturii ale istoricilor. 

 

„Nicolae Sofian a fost boierul filantrop, politicianul responsabil, edilul în adevăratul sens al cuvântului. Nu dorea să acceadă politic sau în vreo funcţie publică pentru avere sau pentru notorietate. Avere avea. Dorea ca boierii vechi, care se credeau unşi din mila lui Dumnezeu să conducă gloatele, să-i miluiască pe cei sărmani, să-i lumineze şi să-i ajute. A fost un personaj excentric chiar şi atunci, fiindcă, pe scurt, era o raritate: un om cinstit“, spunea regretatul istoric botoşănean Ionel Bejenariu, într-un interviu din anul 2009, potrivit Adevărul.

 

Aspect care nu a fost uitat în zilele noastre. 

 

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

„Au ajutat foarte mult nevoiașii și acest lucru este portretizat prin acest personaj, îl vedeți îmbrăcat sumar, din respect pentru ce a făcut familia Sofian pentru oamenii nevoiași”.

 

 

 

Nicolae Sofian s-a născut în anul 1812 și a muncit din greu pentru a deveni un om învățat dar și pentru a-și aduna averea.

 

După 1860, Nicolae Sofian a început să urce pe scara socială. 

 

De la rangul de stolnic, a ajuns primar al Botoşaniului în 1865. Într-un an, cât a stat la Primărie, a organizat urbanistic oraşul, a amenajat trotuare, a asigurat canale de scurgere şi a contribuit decisiv la înfiinţarea Grădinii Publice Vârnav, care există şi astăzi în municipiul Botoşani, locul preferat de plimbare al poetului Mihai Eminescu. Apoi, în 1876, Nicolae Sofian a fost ales senator de Botoşani.

 

Ionel Bejenariu, istoric botoșănean

„A fost unul dintre parlamentarii din acea perioadă care au insistat pentru scoaterea ţăranilor din bezna analfabetismului. A militat pentru înfiinţarea şcolilor de meserii şi pentru modernizarea agriculturii, dar mai ales pentru asistenţă socială şi pentru îmbunătăţirea condiţiei ţăranului. Era un om bogat care vedea în acel mandat o misiune. Se credea responsabil pentru ţăranii şi pentru oamenii care l-au trimis acolo. Era o raritate şi în acele vremuri. Era un boier sadea cu o educaţie aleasă“.

 

Și, puțini știu că mare parte din cimitirul Pacea a fost amenajată pe un teren donat orașului de soții Sofian.