Monument de importanță NAȚIONALĂ stă să cadă la Botoșani: NU sunt bani – GALERIE FOTO

Avem un oraș încărcat de istorie și cultură. Din păcate, unele monumente istorice mai au foarte puțin și se prăbușesc. Motivul nu uimește: nu sunt bani.

 

Comunitatea armeană din Botoșani, formată din aproximativ 100 de membri deține mai multe biserici, una dintre ele, fiind foarte veche, tocmai din secolul XIV. Din fericire, acolo se țin slujbe, însă există și o poveste tristă.

 

În județul Botoșani, o clădire recunoscută în rândul botoșănenilor este Biserica Armeană, cea care este declarată și monument istoric, dar care zace de ani buni în mizerie. Practic, în afara comunității, nimeni nu este interesat să o ”salveze”.

 

”Comunitatea armeană în Botoșani deține patru biserici, Biserica Sfânta Maria, care este funcțională, datată din secolul XIV, se slujește în ea, este OK. A avut niște lucrări de renovare începând cu anul 2000 și s-au terminat prin anul 2013-2014, ar mai fi ceva de făcut la ea, dar deocamdată o lăsăm așa pentru că este funcțională. Cealaltă biserică, biserica Sfânta Treime, care datează din secolul XVI, a fost prima dată mănăstire, cu Sfântul Axintie, parcă. Când eram copil se slujea în biserica respectivă. În anul 1991 i-a căzut una dintre turle, s-a prăbușit în interior. De atunci, am încercat cât de cât să o scoatem din starea asta de colaps,”

Cristian Lazarovici, Președintele Comunității Armenești.

 

Practic, de 27 de ani s-a încercat să se repare ceva, dar abia anul trecut s-a obținut autorizație de construcție, mai precis, în februarie 2018.

 

”Avem în prezent o autorizație de construire care ne permite să începem niște lucrări de restaurare și reabilitare a acestor biserici, în schimb nu am găsit finanțare. Aceste costuri se ridică la sume destul de mari. Am făcut fel de fel de demersuri la autoritățile statului să ne ajute fiind un monument istoric, zic eu de o importanță deosebită pentru Botoșani, dar deocamdată nu am primit nici un ajutor",

Cristian Lazarovici, Președintele Comunității Armenești

 

Chiar de atunci, întreaga comunitate armenească a încercat prin diverse demersuri să obțină bani. S-a ajuns chiar și la parlamentarii botoșăneni, dar fără succes, până la acest moment.

 

Se pare că un monument istoric este mai costisitor de restaurat şi consolidat decât dacă s-ar construi unul nou și tocmai din această cauză se obține finanțare atât de greu.

 

Suma necesară reparațiilor de la Biserica Armeană se ridică la aproape 2 milioane de euro.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store