Moment ISTORIC: Vom mai avea un sfânt în județ, anunț făcut de un înalt ierarh născut pe meleaguri botoșănene

12 preoți și călugări vor fi canonizați în anul 2025, printre ei și un botoșănean.

 

Ieri, 9 martie, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit câteva dintre numele care vor fi propuse spre canonizare pentru anul 2025.

 

Aceștia sunt preoți și monahi persecutați sau martirizați de regimul comunist.

 

Potrivit Basilica.ro, în ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie, a explicat Episcopul Vicar Patriarhal.

 

„Cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului”,

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

 

De precizat că Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul (foto sus) este născut la 28 octombrie 1960 în Știubieni, județul Botoșani.

 

 

Botoșăneanul Ilie Cleopa, pe lista scurtă

 

Ierarhul a enumerat trei dintre numele propuse pentru procesul de canonizare, printre ele fiind și cel al botoșăneanului Ilie Cleopa.

 


(Părintele Ilie Cleopa)

 

Cu mențiunea că, după o evaluare în Sfântul Sinod, procesul se poate încheia cu aprobarea sau respingerea dosarului:

 

-Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori;

-Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului;

-Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, un apropiat al celor care au luptat în mod efectiv împotriva acestui regim care a dorit să distrugă credința din inima românilor.

 

„Iată deci că Biserica, care îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie pe luptătorii anticomuniști, alături de eroii care au căzut în războaiele pe care poporul nostru le-a purtat de-a lungul istoriei, participă și astăzi cu toată dragostea de mamă la pomenirea celor care, în închisori, n-au murit doar pentru valorile acestei națiuni, ci și pentru valorile Evangheliei”, a mai pus Preasfințitul Părinte Varlaam.

 

„Chiar și cei care au luptat împotriva comunismului din rațiuni pur politice, după ce s-au întâlnit cu suferința și au înțeles că în taina Crucii rezidă taina Învierii, L-au cunoscut pe Hristos cel răstignit și înviat și L-au mărturisit cu toată puterea lor”, a mai precizat ierarhul.

 

„De aceea, este foarte firească pomenirea acestor luptători împotriva unui regim ateist, anti-creștin, să se facă în ziua pomenirii celor 40 de Sfinți Mucenici de la Sevasta.”

 

Părintele Episcop Vicar Patriarhal a mai precizat că „există o asemănare între cei care au murit acum 1.700 de ani pentru Hristos (la Sevastia – n. red.) și luptătorii anticomuniști care au murit sau au suferit în perioada regimului comunist, întrucât și aceștia L-au mărturisit pe Hristos cu o forță sufletească exemplară”.

 

Amintim că județul Botoșani are doi sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă: Sfântul Onufrie de la Vorona și Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

 

Despre părintele Ilie Cleopa puteți citi în link-urile de mai jos:

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store