Moldoveanca de la AT Laurian care a sărit în câteva zile peste un an de învățământ în ciuda legilor și a peste 500 de elevi – DOCUMENTE 

Să pleci din clasa a IX – a din Republica Moldova, să vii în România în aceeași clasă la un liceu din Suceava, iar peste doar câteva zile să ajungi la Botoșani, dar în clasa a X – a. Pare a fi o poveste, însă este una cât se poate de reală și avut loc toamna trecută la o unitate de învățământ de prestigiu din municipiul reședință. Aici o elevă a... zburat peste primul an de liceu din România.

 


Cu patru zile înainte de începutul școlii era în clasa a IX - a la Suceava

În rolul principal se află Cristina Zaporojan, elevă născută în 1998 în Republica Moldova. Ea a absolvit gimnaziul în localitatea Mîndic și a dorit să facă liceul în România. La basarabeni gimnaziul se termină cu clasa a IX – a inclusiv, iar elevii care îl absolvă și vor să facă liceul în România, trebuie să se înscrie în clasa a IX – a. Asta s-a și întâmplat într-o primă fază. Pe 12 august 2014 Cristina Zaporojan apare pe lista făcută publică de Ministerul Educației Naționale a elevilor din Republica Moldova repartizați la liceele din România în clasa a IX – a de la Colegiul Național Petru Rareș Suceava. Figura pe poziția 539 dintr-un total de 544 de elevi cărora MEN le-a atribuit atunci locuri în liceu. Pe 11 septembrie 2014 Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava confirmă printr-o adresă trimisă către amintita unitate de învățământ că eleva menționată trebuie înmatriculată la Colegiul Național Petru Rareș Suceava, în clasa a IX – a, la profilul de științe ale naturii.

cn at laurian transfer cristina zaporojan
cn at laurian transfer cristina zaporojan 2

Dar începe școala în clasa a X - a, la Botoșani

La doar câteva zile după ce atât MEN, cât și IȘJ Suceava o repartizează în clasa a IX – a, eleva depune o cerere tocmai la Colegiul Național AT Laurian pentru a fi înscrisă tot la profilul de științe ale naturii, numai că în clasa a... X – a. Și culmea, chiar intră în clasa a X – a. Iar lucrurile devin tot mai interesante. Pe 22 octombrie 2014, la mai bine de o lună de zile de la început anului de învățământ, MEN își contrazice propria repartizare din luna august și aprobă atribuirea unui loc pentru Cristina Zaporojan la CN AT Laurian,direct în clasa a X – a. În adresa semnată de Paraschiva Dobre, director general la MEN, se stipulează că eleva poate fi înscrisă în baza avizului provizoriu pe care CN AT Laurian l-ar fi dat pe 9 septembrie 2014. Aceasta în condițiile în care aceeași unitate de învățământ primise tocmai pe 23 septembrie solicitarea elevei de a fi înscrisă în clasa a X – a. Abia pe 19 noiembrie 2014, la două luni de la debutul anului școlar, consiliul de administrație al colegiului aprobă înscrierea elevei în clasa a X – a.

cn at laurian transfer cristina zaporojan 3
cn at laurian transfer cristina zaporojan 4

Dosarul de transfer avea o cerere și atât

Pe 25 noiembrie, secretarul șef de la CN AT Laurian îi trimite însă o adresă oficială directoarei Mihaela Prăjinariu prin care își exprimă reținerile pentru ducerea la îndeplinire a deciziei luate de consiliul de administrație. Maricica Chelaru transmite șefei unității de învățământ că a verificat dosarul Cristinei Zaporojan și are dubii privind legalitatea înscrierii acesteia în clasa a X – a.
”Pentru că este singurul caz întâlnit până în prezent, ca un elev din Republica Moldova, după terminarea ciclului gimnazial să se înscrie direct în clasa a X – a de liceu în România, vă aduc la cunoștință unele neconcordanțe între ce avem la dosar și ce scrie în adresa Direcției Generale Relații Internaționale și Europene. (...). Această elevă a fost repartizată în clasa a IX – a pentru anul școlar 2014/2015 la CN Petru Rareș Suceava, în conformitate cu Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni (...) ca elev bursier. Până la data de 16.10.2014, la dosarul elevei era doar o cerere prin care se solicită «loc» în clasa a X – a la CN AT Luarian”.

cn at laurian transfer cristina zaporojan 5

Aviz fără număr de la AT Laurian

Pe 10 februarie 2015 anomalia este sesizată și de Doiniția Covaliu, secretar I A la CN AT Laurian. Aceasta cere MEN să clarifice situația elevei Cristina Zaporojan, despre care menționează că, deși repartizată în clasa a IX – a laCN Petru Rareș Suceava, a ajuns în clasa a X – a la CN AT Laurian Botoșani în baza unui aviz provizoriu fără număr al instituției de învățământ.
”Menționez că cei 544 de elevi din Republica Moldova au fost repartizați toți în clasa a IX – a de liceu, întrucât nu se echivalează clasa a IX – a de gimnaziu din Republica Moldova cu clasa a IX – a din România, ci cu clasa a VIII – a din gimnaziu. Faptul că eleva în cauză a fost înscrisă direct în clasa a X – a de liceu creează o discriminare gravă față de cei 544 de elevi care în acest caz sunt și ei îndreptățiți să fie înscriși tot în clasa a X – a, fără a urma cursurile clasei a IX – a de liceu în România”, se arată în adresa trimisă de Doinița Covaliu.

cn at laurian transfer cristina zaporojan 6

”Niciodată, nici un elev nu a venit direct în clasa a IX – a”

Aceasta a anunțat MEN că va sesiza ”organele abilitate să facă cercetări în acest caz”, confirmându-și intenția și reporterului Botoșăneanul. Ea a relatat că s-au făcut presiuni de către conducerea colegiului, încă de la începutul anului de învățământ, pentru înscrierea amintitei eleve, dar care a evitat să îi dea o dispoziție scrisă.
doinita covaliu secretar cn at laurian  ”Am 30 de ani de Laurian, în 30 de ani cred că am avut peste 1.000 de elevi moldoveni. Niciodată, nici un elev nu a venit direct în clasa a X – a”, ne-a declarat Doinița Covaliu (foto dreapta).
Nu ne-a fost tocmai facil să obținem un punct de vedere de la CN AT Laurian. După seria de dezvăluiri făcute de Botoșăneanul despre tot felul de lucruri care se întâmplă la această unitate de învățământ ni s-a comunicat că, mai nou, colegiul are purtător de cuvânt, o premieră pentru sistemul educațional botoșănean, despre care nu avem cunoștință să mai aibă vreo școală cu purtător de cuvânt. Vineri ne-am adresat profesoarei Ionela Iacob, care are aceste prerogative, dar care a refuzat să ne dea vreun răspuns, cerând întrebări scrise și menționând că are nevoie de acceptul conducerii colegiului.
”Situația elevilor străini care studiază în școli din România este gestionată de către minister, prin departamente specializate, respectând adresele ministerului atașate acestui mesaj, consiliul de administrație (care are în atribuții și transferul elevilor) și-a dat acordul pentru înscrierea elevei în unitatea noastră”, se arată în răspunsul trimis de Ionela Iacob.

Inspectoratul pasează responsabilitatea ministerului

Cum a ajuns din clasa a IX – a la Suceava în clasa a X – a la Botoșani nu se precizează.
IȘJ Botoșani a fost sesizat în mai multe rânduri despre ciudățeniile transferului elevei Cristina Zaporojan.
”Inspectoratul Școlar Județean Botoșani nu are competența de a echivala studii efectuate în străinătate. Direcția Generală Relații Internaționale și Europene, precum și Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din Ministerul Educației și Cercetării Științifice au competența echivalării studiilor efectuate în străinătate”, ne-a transmis inspectorul școlar general adjunct Dragoș Cristea.
Ca și CN AT Laurian, și IȘJ Botoșani pasează responsabilitatea către MEN. Cum se facă însă că o singură elevă din peste 500 intră direct în clasa a X –a rămâne o întrebare fără răspuns. Iar aceasta în condițiile în care inclusiv Mihaela Zaporojan, când a venit în România din Republica Moldova a făcut mai întâi clasa a IX – a și abia apoi a X – a. Cine este Mihaela Zaporojan? Sora Cristinei Zaporojan.
Sergiu BĂLĂȘCĂU

CITEȘTE ȘI:
Afacerea CATALOGUL de la AT Laurian : Tun de 3 miliarde lei vechi, din buzunarul părinților se plătesc tabletele profesorilor - VIDEO
[[banner]]
CITEȘTE ȘI:
Aproape 20 de elevi moldoveni vor învăţa în licee din Botoşani