Meta, compania-mamă a WhatsApp și Facebook Messenger, a început să lucreze pentru a respecta noile cerințe impuse de Uniunea Europeană prin Actul Legislativ privind Piețele Digitale, care impune deschiderea platformelor de mesagerie către alte servicii terțe.
Această inițiativă, cunoscută sub numele de „third-party chats”, obligă companiile considerate „gatekeepers” să ofere utilizatorilor opțiuni de a interacționa cu alte aplicații de mesagerie precum Google Messages, Telegram sau iMessage, potrivit ziare.com.
Conform unui comunicat oficial Meta, noua funcționalitate va include notificări care vor informa utilizatorii atunci când pot comunica cu persoane care folosesc alte aplicații de mesagerie. Utilizatorii vor avea control total asupra activării acestei opțiuni și vor putea decide cu care aplicații terțe doresc să interacționeze.
Pentru a asigura o experiență cât mai fluidă, Meta va permite utilizatorilor să decidă dacă mesajele provenite din alte aplicații să fie afișate într-un folder separat sau integrate direct în inbox-ul principal.
Astfel, utilizatorii pot personaliza modul în care primesc și gestionează mesajele, oferindu-le flexibilitate maximă.
Meta nu se limitează doar la respectarea cerințelor minime impuse de legislația UE. Utilizatorii vor beneficia de funcționalități moderne, cum ar fi confirmările de citire, reacțiile și răspunsurile directe pentru conversațiile cu alte aplicații. Mai mult, începând cu 2025, va fi posibilă crearea grupurilor cu participanți din diferite aplicații, iar apelurile vocale și video între platforme vor fi disponibile din 2027.
Una dintre cele mai mari provocări în realizarea interoperabilității o reprezintă asigurarea securității și confidențialității utilizatorilor. Meta colaborează cu aplicațiile terțe pentru a se asigura că acestea implementează Protocolul Signal, care asigură criptarea end-to-end a mesajelor. Astfel, mesajele vor rămâne protejate indiferent de aplicația de pe care sunt trimise sau primite.
(Foto: benchmark.pl)