Mobilizare la Colegiul Medicilor contra noii legi a sănătăţii : pare rupt de realitate

 

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Botoşani s-au arătat foarte nemulţumiţi de noua lege a Sănătăţii, atacând aproape fiecare articol din ea. De la formarea echipelor multidisciplinare între asistenţii comunitari şi medici, până la traseele clinice stabilite de Casa de Asigurări de Sănătate, fiecare capitol al acestui proiect de lege a fost disecat de către cei prezenţi la dezbatere.
Revolta medicilor botoşăneni a pornit de la iniţiativa legislativă, care după părerea acestora este făcută de la zero şi modifică complet întreg sistemul sanitar. „Ceea ce vrem să semnalăm şi este foarte important, acest proiect de lege pare rupt de realitate. Eu am senzaţia că este făcut înainte de a începe protecţia asigurărilor sociale de sănătate în România. Nu ţine cont de atu-ul european, nu ţine cont de evoluţia, data actuală, totuşi noi avem nişte asigurări sociale de sănătate, aşa rele bune cum sunt, cu târâş-grăbiş şi au ajuns la nivelul acesta prin experienţă, prin mult efort în ani de zile”, a declarat Doru Culiceanu, preşedintele Colegiului Medicilor(foto stânga).
Un singur articol bun la noua lege a sănătăţii
Printre punctele negative pe care le-au găsit doctorii s-a numărat posibilitatea caselor de asigurări private de a nu accepta contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale şi de a stabili traseul clinic al unui pacient sau bonusurile pe care le vor primi medicii de la CAS-urile particulare în cazul în care vor face prescripţii mai ieftine sau vor cere mai puţine investigaţii. De asemenea, noua lege are şi câteva aspecte pozitive printre care punerea la plată a unui pacient ce beneficiază de servicii medicale gratuite pe baza asigurării unuia din membrii de familie care este salariat. „Vezi o familie cu 10 persoane şi un singur salariat, toţi beneficiază de asigurarea lui. Trebuie plătit un cuantum şi pentru ceilalţi dacă vrei să ti-i asiguri. Nu mai vine bunicul, bunica, tata, mama şi eu sunt salariat. Adică pe o asigurare era un efort foarte mare pentru Casa de Asigurări care trebuia să plătească pentru toţi”, a mărturisit Radu Malancea, membru CMR (foto dreapta). Cu toate că cei prezenţi au adus nenumărate amendamente proiectului legislativ, aceştia susţin că nu pot protesta deoarece trebuie să păstreze permanenţa în spitale. Prin urmare reprezentanţii Colegiului Medicilor vor continua lupta împotriva adoptării actului normativ prin trimiterea insistentă a unor adrese către forurile centrale şi unirea forţelor cu liderii de sindicat, asociaţiile profesionale şi celelalte colegii.
Elsa ŞEICA