Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE

Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.

 

A fost odată PDL!

 

Amintirea PDL la Botoșani a fost menținută cumva „vie” prin fostul sediu din Aleea Maxim Gorki care a găzduit o sumedenie de evenimente politice, de la conferințe de presă la pregătirea unor alegeri de toate tipurile.

 

În vara anului trecut, printr-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cosmin Andrei, fosta casă pedelistă care era utilizată ca sediu secundar al actualului PNL Botoșani a trecut în administrarea Primăriei, fiind preluat de la SC Locativa SA. Aceeași hotărâre stipula că se reziliază și contractul de închiriere în vigoare iar argumentul întregului demers a constat în faptul că o primărie poate acorda un singur sediu pentru un partid, în vederea desfășurării activității.

 

La jumătate de an distanță, clădirea în care funcționa și un cabinet parlamentar a fost eliberată cu totul.

 

Iar din bugetul pe 2023 au fost alocate fonduri pentru lucrări de modernizare.

 

„După preluarea clădirii din Maxim Gorki am alocat finanțarea necesară reabilitării acestui imobil care se află într-o stare de degradare, pentru a fi folosit conform destinației pe care am decis-o atunci când am făcut solicitarea de preluare și anume sediul Direcției de Dezvoltare a Primăriei, astfel încât să putem elibera spații de la Casa Cărții pentru celelalte servicii ale noastre pentru că în acest moment colegii lucrează în condiții improprii”,

Cosmin Andrei, primar

 

Din sediu de partid, birouri pentru Primărie

 

Se intenționează ca până în vara acestui an să fie efectuate lucrările de modernizare, care constă în învelitoare nouă și igienizarea spațiilor din interior.

 

În acest fel urmează să fie pusă în valoare o clădire din patrimoniul orașului.

 

„Va fi licitație pentru aceste lucrări. Clădirea fiind în patrimoniul Primăriei, noi nu avem un serviciu de reabilitare imobile așa cum au cei de la Locativa, echipă proprie cu care mai fac anumite lucrări la imobilele pe care le au în gestiune”,

Cosmin Andrei, primar

 

 

Preluarea fostului sediu PDL a deschis calea spre noi analize privitoare la astfel de imobile ale Primăriei utilizate de formațiuni politice.

 

Și, acolo unde există suspiciuni că sunt sedii în care nu este desfășurată activitate, municipalitatea ar folosi toate pârghiile pentru redobândirea lor.

 

„Dacă ne permite legislația, da. În acest moment cred că mai potrivit ar fi ca acele partide să ne returneze clădirile și aici mă refer la PRM care are un imobil generos care nu este reabilitat și pentru care plătesc chirie, iar activitatea nu mai este la fel de intensă cum a fost când au avut cele mai bune rezultate în alegeri. Dar legea nu permite în acest moment și poate ar fi trebuit o modificare legislativă prin care să putem acorda sedii doar partidelor parlamentare”,

Cosmin Andrei, primar

 

Politica de subzistență 

 

Liderul Partidului România Mare (PRM) – Filiala Botoșani, formațiune practic inactivă în spațiul public, în anii fără alegeri, a rămas Valeriu Apetrei, văzut recent pe la AUR.

 

Deși nu are o activitate politică intensă, liderul PRM susține că sediul din cartierul Bucovina este totuși folosit de membrii de partid.

 

„Mereu suntem noi, trecem, venim... Nu suntem acum. La noi nu sunt bani la partid ca să stea în permanență. Noi nu primim fonduri, nimic. Noi suntem cu autoadministrare, autogospodărire, auto... Din cotizații, noi strângem cotizațiile, dacă avem sediul și-l întreținem din cotizații cu toate plățile la zi, înseamnă că nu-și permite nimeni să dea niște bani degeaba”,

Valeriu Apetrei, președinte PRM

 

 

PRM ar urma să revină pe scena politică locală începând cu luna mai a acestui an, unul preelectoral, promite președintele de la Botoșani.

 

Valeriu Apetrei susține că partidul pe care-l conduce numără în jur de 500 de membri cotizanți în întreg județul și că în 2024 dorește să se regăsească pe listele de alegeri, probabil în alianță cu alte formațiuni. Cât despre sediul de partid, refuză să se gândească la varianta în care l-ar preda Primăriei Botoșani. Ba mai mult, s-a gândit să-l cumpere: „Am vrut să-l cumpărăm prin 2020, dar nu am reușit. Poate, pe la anul reușim să-l cumpărăm”.

 

600 de lei pe lună,

achită PRM Botoșani chirie lunară către Locativa

 

În urmă cu 20 de ani, în această clădire a funcționat Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap, structură care funcționa separat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

 

De-a lungul anilor au tot fost înregistrate solicitări din partea mai multor filialele politice de la Botoșani pentru sedii de la Primărie, însă acestea nu au fost onorate, întrucât municipalitatea nu mai are imobile pentru această destinație.  

 

Printre partidele neparlamentare care au sedii de la Primărie se regăsesc: PMP, ALDE și PRM.