Mitropolitul Teofan, la Mănăstirea păstorită de un stareț botoșănean: Adevărata viață de om și de creștin este să ducă crucea celuilaltGALERIE FOTO&VIDEO

În ziua în care creștinătatea cinstea Sfânta Cruce, IPS Teofan a slujit la Mănăstirea Eroilor, după numai câteva ore aflându-se în municipiul Botoșani, lângă Monumentul Sfintei Cruci, pentru ca a doua zi dimineață să ajungă la Hlipiceni, pentru sfințirea Bisericii ”Sfântul Nicolae”.

 

Mitropolitul Teofan a slujit miercuri la hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din Brusturi, judeţul Neamț, locaș păstorit de părintele protosinghel Siluan Antoci, născut în satul Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani.

 

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară al aşezământului monastic.

 

În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre purtarea crucii cu responsabilitate.

 

„A ne purta crucea cu responsabilitate înseamnă a încerca să-l ajutăm pe celălalt să-și ducă crucea. Bărbatul să ajute femeia să-și ducă crucea ei. Femeia să ajute bărbatul să-și ducă crucea lui”.

 

„Noi, de obicei, punem mai multe cruci pe spinarea celuilalt. Ni se pare că avem dreptul acesta. Ni se pare că suntem umiliți și, să nu ne pierdem demnitatea, să nu ne pierdem autoritatea, lăsăm crucea noastră să o ducă alții, în timp ce adevărata viață de om și de creștin este să ducă crucea celuilalt”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

 

Mănăstirea Brusturi – „Mănăstirea eroilor”

 

Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere. Așezământul monahal este situat în inima codrilor, în locul unde, în al Doilea Război Mondial, a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.

 

Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor, în curtea Mănăstirii „Sfânta Cruce” s-a mai construit şi un monument cu două tunuri de o parte şi de cealaltă. Ctitorită de părintele Ilarion Argatu, mănăstirea din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa.

 

În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareţ al aşezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetăţuia, iar din 26 decembrie 2015, stareţ al mănăstirii este părintele protosinghel Siluan Antoci, potrivit Basilica.ro.