Mitropolitul Teofan, discurs cu critici fine la resfințirea Bisericii Sfântul Gheorghe, în fața marilor șefi de la Botoșani – VIDEO

La finalul slujbei care a avut loc în această dimineață în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe, cu o prezență istorică din rândul credincioșilor, Înalt Prea Sfințitul Teofan s-a adresat tuturor celor adunați în curte.

 

Sfinția Sa a apreciat faptul că după îndelungați ani, într-un final s-a reușit restaurarea bisericii, prin efortul susținut de preotul paroh Dumitru Mateciuc dar și am enoriașilor și autorităților locale.

 

Înainte însă i-a făcut pe cei prezenți să zâmbească.

 

„De obicei e cam greu pentru noi românii să ne încadrăm în timp, ziceam că dacă la orele 12:00 terminăm, înseamnă că este bine. Și priveam puțin mai înainte la ceas și ne apropiem de ora 12:00. Să nu zică cineva că nu suntem, noi românii, punctuali. A fost frumos, a fost adânc, a fost înălțător”,

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

A amintit și de înaintașii noștri, din vremea doamnei Elena Rareș care a ridicat biserica orașului. Vremuri în care resursele financiare erau limitate, dar totuși mereu se găseau resurse pentru construcția de biserici.

 

„Cel care în ultima vreme a cunoscut durerea acestei biserici este părintele Dumitru (Mateciuc, n.r.) care an de an, de mulți ani, în această zi de 23 aprilie, deși-i spuneam eu să nu mai spună, el nu se putea abține și spunea: la anul începem. Și-i spuneam: stai pe loc, măi părinte Dimitrie, nu ai văzut că și anul trecut așa ai spus? Și acum doi ani și acum trei ani. Lasă credincioșii în pace, nu le da speranțe atât de mare, că s-ar putea să fie hram la anul și să vedem că nu s-au început lucrările. Și așa an de an, dar a văzut Domnul jertfa lui, nerădbarea lui, neliniștea lui, frământarea lui și prin ea a credincioșilor și a noastră, a tuturor”,

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

Mai departe, Sfinția Sa a arătat că Biserica Sfântul Gheorghe poartă în mare încărcătură, dar trecerea timpului a făcut să nu mai fie frumoasă pentru că „și zidurile îmbătrânesc”.

S-au găsit oameni de bine, puțini în aceste vremuri având în vedere că în ultimii 20 de ani s-au restaurat doar 20 de lăcașuri sfinte în zona Moldovei. Iar altele 500 încă așteaptă.

 

Discursul integral poate fi urmărit în materialul video de mai jos: