Mitropolitul Serafim al Germaniei la Mănăstirea Popăuți: Întâlnire cu viitorul

Mitropolitul Serafim al Germaniei, a slujit la Mănăstirea Popăuţi. În cadrul slujbei și cuvântului de învățătură, ierarhul a subliniat importanța milosteniei și a transfigurării sufletești, împărtășind înțelepciunea tradițiilor ortodoxe și oferind daruri copiilor prezenți.

 

Slujire și binecuvântare la mănăstirea Popăuți

 


Ierarhului i s-au alăturat în slujire Arhim. Ioan Harpa, exarhul mănăstirilor din zona Botoșanilor, și Părintele Marius Ciobanu, parohul Bisericii „Sf. Ap. Andrei” și „Sf. Ier. Nectarie” situată lângă Spitalul de Copii din Botoșani.


Mitropolitul Germaniei a vorbit despre Schimbarea la față a Domnului, care ne cheamă la transfigurare pe fiecare, și despre Sfinții Ioan Iacob Hozevitul și Teodora de la Sihla.


„Nu o să ajungem noi la măsura acestor sfinți, dar totuși lucrează Dumnezeu și în sufletele noastre. Și mai cu seamă să fim oameni buni și să nu ținem niciodată la lucrurile lumii acestea, care trec”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

„Toate trec în lumea aceasta și, la moartea noastră, trupul se întoarce în pământ și sufletul se duce la Dumnezeu cu ceea ce a agonisit el prin credință. În Cartea Apocalipsei se spune că fericiți sunt cei care au adormit întru Domnul, că, iată, faptele lor bune îi însoțesc în veșnicie.”


„Ce ducem noi din viața aceasta? Faptele bune pe care le-am săvârșit: rugăciunea, credința și, mai cu seamă, milostenia făcută semenilor noștri”, a adăugat părintele mitropolit.


„La Judecată ne va întreba Dumnezeu cât bine am făcut oamenilor pe pământul acesta, fiindcă tot binele pe care îl facem îl facem lui Dumnezeu Însuși și Dumnezeu ne răsplătește cu darurile sale și aici, pe pământ, și ne dă și viața veșnică.”

 


Importanța faptei bune și a credinței

 

 

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a povestit despre dialogul pe care l-a avut cu copiii dintr-o tabără de vară organizată recent la o parohie nemțeană: „Unul m-a întrebat: Înaltpreasfințite, ce este mai bine în lumea aceasta, să dai sau să primești? Și eu am citat pe Mântuitorul care spune: Mai fericit este a da decât a lua”.


Mitropolitul Germaniei a subliniat că știința modernă a și demonstrat acest lucru: „De fiecare dată când dăm din toată inima și ajutăm în mod constant, creierul nostru degajă hormonul serotonină, care este hormonul fericirii: atunci ești bucuros cu adevărat”.


„Și să facem experiența aceasta fiecare dintre noi. Când dăm din toată inima, când ajutăm, ne bucurăm mai mult decât dacă am primi de la cineva.”


„Ne bucurăm și Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-am învrednicit acolo, în Germania să avem acest program numit Burse pentru copiii săraci din Moldova, din județele Vaslui și Botoșani. Avem la ora actuală 850 de copii pe care îi ajutăm cu o bursă de câte 30 de euro pe lună și acești bani sunt oferiți de credincioșii români din Germania, care au sensibilitate mai cu seamă la familiile numeroase, familiile cu copii mulți, care sunt mai sărace decât altele”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.


„Credincioșii noștri ajută cu mult drag și sigur că fiecare vede minunea lui Dumnezeu, nu că sărăcești când dai și ajuți pe semenii tăi, ci dimpotrivă, te binecuvintează Dumnezeu și îți înmulțește darul pe care l-ai făcut.”


„Vă pun la inimă familiilor și copiilor din familii care primiți acest ajutor, aș zice simbolic, dar totuși e mai mult decât nimic: Să mulțumiți Lui Dumnezeu și să fiți recunoscători față de cei care oferă acești bănuți și să-i educați pe copii în frica Lui Dumnezeu, să-i aduceți la biserică, să-i învățați rugăciuni, să-i învățați să țină rânduiala și tradiția, tradițiile noastre creștine ortodoxe și să vă rugați și pentru cei care oferă acești bănuți în Germania”, a mai spus Mitropolitul Serafim, potrivit basilica.ro

 

 

Copiii, păstrători ai credinței ortodoxe

 


Cuvântul ierarhului a fost urmat de o scurtă intervenție a Părintelui Marius Ciobanu, care coordonează distribuirea burselor pentru copiii botoșăneni.


Sfântul Antonie cel Mare spunea că cea mai sigură cale de a-L cunoaște pe Dumnezeu este bunătatea”, a spus Părintele Marius Ciobanu. 

 

„Iar bunătatea declarativă este seacă și neroditoare, pe când bunătatea dăruitoare și jertfelnică și iubitoare este cea care se manifestă și, într-adevăr, se arată ca a fiind adevărată bunătate.”


„Noi dăm slavă lui Dumnezeu și îi mulțumim Înaltpreasfințitului pentru aceste daruri și pentru acest ajutor. Și-l încredințăm deopotrivă că acest ajutor nu este mic, ci este potrivit și este foarte așteptat de către cei care-l primesc. De multe ori primim telefoane: Părinte, când se mai dau bursele?”

 


„Îl încredințăm de rugăciunile noastre, atât ale slujitorilor Bisericii, cât și ale beneficiarilor acestor burse, pentru că de multe ori primesc acatiste la altar în care este pomenit Înaltpreasfințitul Părinte Serafim împreună cu toți donatorii și binefăcătorii în acest program”, a mai spus preotul.

 


La final, Arhim. Ioan Harpa i-a mulțumit părintelui mitropolit pentru prezență și sprijin. „Un copil, aseară, când V-a văzut, a zis: Dar Înaltpreasfințitul are eparhie pe aici? Și i-am zis că nu, dar în gândul meu am zis: Da, are un colțișor din eparhia Înaltpreasfinției Sale și aici.”

 


„Un colțișor în devenire, căci copiii aceștia, când vor crește, își vor aduce aminte de Înaltpreasfinția Voastră cu siguranță, de mănăstirea noastră, de toți care suntem acum aici. Și ei, peste 30-40 de ani, vor face ce au văzut la noi că facem acum. Se vor aduna în biserici, se vor ruga pentru noi, vor face Sfânta Liturghie și sigur va fi și pentru noi o ușurare și o bucurie”, a încheiat starețul Mănăstirii Popăuți.


După slujbă, Mitropolitul Serafim le-a distribuit personal daruri tuturor copiilor prezenți.