Mitropolia reacţionează după protestul preotului şi credincioşilor de la Schit: Sfântul Ioan Gură de Aur n-a organizat nici mineriade, nici puciuri - GALERIE FOTO

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) şi-a trimis vineri reprezentant la Biserica Schit Orăşeni pentru a înfăptui decizia IPS Teofan de înlocuire a părintelui paroh Ioan Ungureanu.

 

Caz unicat la nivelul Mitropoliei


Preotul Marian Timofte, care a slujit cu ani în urmă la lăcaşul de cult ce se ridică în zona „capătul lui 1”, acum vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a explicat că toate problemele de la biserica amintitului sat din comuna Cristeşti pleacă de la o interpretare eronată de către preotul paroh a unor hotărâre adoptate anul trecut la Sinodul Ortodox din Creta. Aceasta a făcut ca la nivelul MMB să nu mai existe nici măcar o singură parohie care să aibă un preot cu o asemenea atitudine şi că în toată ţara preoţii care au întrerupt pomenirea ierarhilor lor pot fi număraţi „doar pe degete” în condiţiile în care sunt peste 17.000 activi. El acuză o erezie, însă aceasta trebuie validată de un Sinod, lucru care nu s-a întâmplat.


„Tot ceea ce acuză părintele sunt doar interpretări personale, aflate într-o gravă eroare. Pune etichete şi proliferează calomnii, defăimări, jigniri, cu termeni necuveniţi”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

A refuzat dialogul cu IPS Teofan


Acesta a explicat că IPS Teofan l-a invitat la o discuţie pe părintele de la Schit Orăşeni, însă preotul botoşănean a refuzat întâlnirea inclusiv atunci când mitropolitul s-a deplasat la Botoşani. La mai bine de jumătate de an de la refuzul de a-l pomeni în timpul slujbelor şi eşuând în tentativele de a stabili un dialog, MMB i-a aplicat în martie o sancţiune de avertisment şi dojană arhierească potrivit regulamentului de disciplină al preoţilor de la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, punându-i-se totodată în vedere să intre în rânduială.


„Părintele a refuzat în continuare, astfel încât IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în conformitate cu canoanele bisericii, cu prevederile statutului Bisericii Ortodoxe Române şi a regulamentelor de aplicare a dispus oprirea de la slujirea tuturor lucrărilor sfinte şi chemarea în judecata Consistoriului Eparhial. Oprirea de la slujbă este până la clarificarea cercetării sale în cadrul Consistoriul Eparhial. Şi, de asemenea, a fost suspendat din toate atribuţiile administrative de preot paroh”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Mi-au scuturat mâna de am zis că mi-o smulg din umăr”


preot marian timofteA fost desemnat un preot suplinitor, părintele Ioan Ungureanu a luat act de toate deciziile, însă a sunat mai mulţi oameni, unii care nici nu ar face parte din parohie.


„Au fost chemaţi de preot, instigaţi să se comporte într-un mod total lipsit de omenie şi de bună cuviinţă. Mi-au scuturat mâna de am zis că mi-o smulg din umăr, cu jigniri, cu strigăte, cu ton ridicat, cu răstiri, cu ameninţări, cu tot ceea ce îi place celui rău”,


preot Marian Timofte (foto stânga), vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.


Reprezentantul MMB a arătat că nepomenirea IPS Teofan este doar unul dintre mai multe motive care au generat măsura de suspendare a preotului, dar important fiindcă această înseamnă că preotul respectiv se rupe din comuniunea cu Biserica şi se plasează în afara acesteia. Calomnie, defăimare, insultă, instigare la fapte negative ale credincioşilor, nerespectarea rânduielilor liturgice, tipiconale la slujbă, schismă, sunt alte încălcări de care părintele este acuzat.

„Otrăveşte minţile oamenilor cu lucruri total neadevărate”


Preotul Marian Timofte a remarcat şi că acel comportament pe care l-a catalogat drept virulent şi agresiv al enoriaşilor a fost generat de lipsa de informare, de intoxicarea lor de către paroh.


„Mai multe persoane îmi spuneau aici că ei nu sunt de acord cu alt preot şi cu IPS pentru că IPS a semnat documentele Sinodului din Creta, unde, spun ei, cei care îl susţin pe preotul Ungureanu, în Creta s-ar fi semnat să se poată căsători bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie. Nu există! La Sinodul din Creta nu au fost luate hotărâre cu caracter dogmatic, doctrinar, dar am remarcat intoxicarea şi faptul că otrăveşte minţile oamenilor cu lucruri total neadevărate”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.


Acesta şi-a exprimat regretul că părintele, în loc să îi conducă pe oameni spre Hristos şi să folosească tactul pastoral, practică teroarea.


„Sunt mulţi credincioşi terorizaţi de el, sunt înspăimântaţi. De mai multe ori preotul şi soţia lui au aruncat ameninţări că rupe picioarele, că rupe bărbi, acesta a fost limbajul folosit”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Exemplul Sfântului Ioan Gură de Aur


Reprezentantul MMB a recunoscut realizările administrative ale părintelui Ungureanu, concretizate printre altele cu renovarea bisericii şi înfiinţarea unui muzeu, dar a subliniat că majoritatea preoţilor au procedat astfel în aceşti ani, fiind o caracteristică a vremurilor. Oricum, pentru aceste realizări IPS Teofan s-a deplasat personal la Schit Orăşeni, a sfinţit biserica şi a acordat părintelui un rang onorific.


Preotul Marian Timofte a dat şi exemplul Sfântului Ioan Gură de Aur care a fost exilat pe nedrept în Armenia şi, cu toate că era foarte iubit de credincioşii din Constantinopol, „n-a organizat nici mineriade, nici puciuri, ci cu amărăciune, cu nădejdea că Dumnezeu îi va repara această nedreptate de a fi exilat pe nedrept, a plecat. N-a instigat poporul”.


Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor a remarcat la părintele Ioan Ungureanu o plăcere de a se victimiza.