Misterul „Măriuței“, adolescenta moartă la 16 ani: Scheletul bine păstrat la Botoșani - Are trăsături foarte fine

La Muzeul de Arheologie de la Săveni se află unul dintre cele mai bine conservate schelete din perioada migrațiilor, de pe teritoriul României.

 

Muzeu într-un fost han medieval

 

 Are 1.700 de ani vechime și a aparținut unei adolescente. Descoperirea ridică multe semne de întrebare.

 

De multe ori, adevărate comori culturale și arheologice se află acolo unde nimeni nu și-ar putea imagina. Iar unul dintre cele mai bune exemple este Muzeul de Arheologie de la Săveni. Aproape necunoscut de publicul larg, de la nivel național, muzeul din micul oraș nord-moldav, este mai degrabă descoperit de cei care se aventurează către malurile Prutului sa pur și simplu se reîntorc după o perioadă pe locurile natale ale părinților sau bunicilor. 

 

Muzeul este amenajat într-un fost han medieval, reabilitat complet, și deși are doar câteva camere cu exponate, multe artefacte sunt adevărate comori arheologice, un adevărat deliciu cultural și istoric pentru vizitatorii de vârste diferite, dar mai ales pentru copiii de vârstă școlară. 

 

Printre exponate pot fi admirați fildeși de mamut, coarne de bou preistoric, unelte, arme de acum câteva mii de ani și multe altele. Vedeta muzeului este însă o adolescentă care a trăit acum 1700 de ani. Resturile sale osteologice, perfect conservate, pot fi văzute în holul muzeului, într-o vitrină special amenajată. Cei care au descoperit-o i-au spus ”Măriuța” și există concepția că și ea este o strămoașă a moldovenilor de astăzi. 

 

 

O adolescentă cu trăsături fine și dentiție perfectă

 

”Măriuța” a trăit acum 1.700 de ani, într-o comunitate care și-a făcut sălaș în zona comunei Hănești, de astăzi. Arheologii au găsit-o în anii 60, într-un adevărat ”oraș al morților„, în punctul ”La Moviliță”, într-o zonă plină cu morminte de toate tipurile și din perioade diferite. 

 

De altfel, zona a fost locuită încă de acum 6.000 de ani, iar descoperirile indică atât morminte de inhumație, de incinerație dar și tumuli specifici călăreților de stepă. ”Măriuța” a fost descoperită într-un mormânt de inhumație, de secol IV îHR. Așa cum a fost descoperită, fără a risca distrugerea oaselor, arheologii au adus-o în muzeul de la Săveni. Este păstrată într-o vitrină specială, la nivelul solului, scrie adevărul.ro 

 

 ” A fost păstrată «in situ», adică exact cum a fost descoperită, cu tot cu inventar. Este o descoperire, de secol IV d HR, din punctul ”La Moviliță”, de la Hănești.”, spune Emil Caranica, muzeograf la Săveni. 

 

Conform cercetărilor ulterioare, s-a stabilit că ”Măriuța”, avea o vârstă cuprinsă între 14 și 16 ani. Avea un 1.5 metri înălțime și frapează prin perfecțiuna trăsăturilor. Mai ales a dentiției. 

 

 

”Are trăsături foarte fine, așa cum au remarcat și specialiștii, iar dentiția este incredibilă, păstrată perfect. Nu pare să fi avut probleme de sănătate, nici infirmități.”, adaugă Emil Caranica. 

 

 

Mister în jurul morții

 

Pe cât de spectaculos este scheletul Măriuței, pe atât de misterios. Nu se știe cu certitudine cauza morții. Aparent, pare să fi fost o adolescentă sănătoasă. Dar de ce a murit la numai 16 ani? Este o întrebare care-și caută încă răspunsurile. Sunt avansate tot felul de ipoteze, de la un sacrificiu făcut într-o perioadă de restriște, cum ar veni o perioadă îndelungată de secetă, sau marcată de alte cataclisme naturale. Posibil să fi fost ucisă de o boală cu evoluție rapidă, inclusiv o pneumonie. Sau, la fel de bine ar fi putut fi ucisă în timpul unui conflict armat. ”Măriuța” avea un statut social însemnat în comunitate ei. Cel puțin asta indică inventarul, destul de bogat pentru mormintele din aceea perioadă. Adică vase de diferite tipuri, dar și două fibule, care îi țineau rochia, evident deteriorată complet de-a lungul unui mileniu și șapte secole.

 

Click AICI pentru continuarea articolului