Un antreprenor ieșean vrea să muște una dintre bucățile de spațiu verde din municipiul Botoșani, aflată taman pe Pietonalul Unirii, locul cel mai frecventat pentru promenadă de botoșăneni. Și cel mai vânat de administratorii firmelor de imobiliare. A simțit oportunitatea și omul de afaceri din Iași care a început demersurile pentru plantarea unui bloc cu trei etaje între alte două. De aici, scandalul.
Proprietarii de apartamente care locuiesc în apropiere se împotrivesc, prin intermediul asociației, acestui demers și sunt hotărâți chiar să organizeze acțiuni de protest.
Totul a început când o mare parte din terenul aflat în spatele Pietonalului Unirii, inclusiv clădirea unde a funcționat fostul Muzeu de Etnografie au fost retrocedate foștilor proprietari. Apoi s-au vândut pe bucăți. Între timp, au apărut și două unități de alimentație publică, cu terase.
Lipită de una dintre terase, bucata de teren rămasă liberă este în prezent spațiu verde cu copaci. Imaginea viitorului este cea a unui bloc cu trei etaje construit de un anume Tudor Bălan, care, potrivit presei ieșene ar fi fost un apropiat al ex-primarului Gheorghe Nechita și care deține un ansamblu de locuințe și în Iași.
Antreprenorul a reușit să obțină certificatul de urbanism pentru ridicarea construcției. Până la a băga efectiv buldozerele, locuitorii zonei, prin intermediul asociației de proprietari au demarat demersurile de a-l împiedica.
Au fost depuse memorii la Primărie și Prefectura Botoșani de reprezentantul Federației Asociațiilor de Proprietari (FAP).
”Cred că următorul pas este instanța. Dl. primar actual a retrocedat terenul în mandatele anterioare, dl. Portariuc a acceptat investiția. Ei vor să construiască un bloc, este un teren lângă terasa de acolo. Când s-a vândut terasa, a dat-o fără o bucată de teren de 728 de mp. Asta a vrut să o vândă separat. Au venit ăia de la Semnal lucrând în construcții și-a dat seama că nu poate construi acolo și i-a dat-o lui Bălan Tudor din Iași”
Petrică Butnaru, președintele FAP
Celelalte două imobile datează dinainte de anul 1977, ceea ce înseamnă că excavarea la adâncime în apropiere le-ar putea afecta structura de rezistență. Aspecte reglementate de altfel în lege.
Dacă s-ar ține cont.
”Ăsta vrea să construiască bloc colectiv, cu trei etaje. Inspecția în Construcții le-a spus că nu s-a făcut studiul la excavări adânci pentru că este foarte apropiat de blocurile cu care se învecinează, nu respectă înălțimea și cei de la Sănătate Publică s-au retras și am solicitat poziția Ministerului Sănătății”
Petrică Butnaru, președintele FAP
Oamenii au fost inclusiv în audiență la fostul primar Ovidiu Portariuc însă sunt sceptici că investiția ar urma să fie oprită. Tocmai din acest motiv doresc să-l informeze pe Cătălin Flutur de situația actuală.
”A fost audiență colectivă cu toți proprietarii afectați, în speță 72 de proprietăți cu 106 persoane care locuiesc acolo, la sfârșitul lunii martie. Acolo sunt două blocuri, la unul e distanță de 7 metri, la altul de 6 metri. Vă închipuiți ce fac oamenii aceștia, nu se respectă intimitatea, ce fac, trag obloanele?”
Petrică Butnaru, președintele FAP
Pentru a fi siguri că legea va fi respectată și nu vor fi comise abuzuri locuitorii de pe Aleea Unirii au depus un memoriu cu semnături și la Instituția Prefectului.
”Legea este foarte clară, voi discuta cu cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții să analizeze, dacă nu sunt respectate condițiile, există o distanță între blocuri, respectivul nu primește autorizația. Acum, depinde cine îi solicită autorizația…”
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
În caz contrar, vor fi organizate proteste. Un demers soldat a fost organizat de oamenii care locuiesc pe Bulevardul Mihai Eminescu.