Mioriţa din Botoșani salvează exportul României: Poate să fie asul din mâneca agriculturii româneşti

Creşterea oilor este una dintre cele mai vechi ocupaţii ale poporului român şi o ramură economică de bază încă de acum cel puţin 1000 de ani, pe teritoriul actual al României.

 

Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi, judeţul Botoşani, una dintre cele mai importante instituţii de cercetare în acest domeniu din România, este de părere că tocmai creşterea oilor ar putea reprezenta şi acum asul din mâneca agriculturii dar şi economiei româneşti, chiar la nivel mondial.

 

Acesta este de părere că dacă statul s-ar implica în dezvoltarea acestui sector, România ar ajunge un jucător important pe piaţa mondială cu mari câştiguri economice.

 

”Ar fi un câştig pentru toată lumea. Este o ramură tradiţională la care ne pricepem şi putem exploata acest lucru pentru a obţine plus valoare economică. Este nevoie însă de sprijin din partea statului român şi de implicare. Suntem pe drumul cel bun, dar putem mult mai mult”, spune Ionică Nechifor.

 

 

”România va depăşi pe acest segment statele europene dezvoltate”

 

Ionică Nechifor este cunoscut pentru vasta sa experienţă în cercetarea ovinelor, în special a rasei karakul de Botoşani, unicat în Europa. Totodată este şi crescător de oi karakul cu o lungă tradiţie în familie, scrie Adevărul.

 

Pe baza observaţiilor, a vizitelor la fermele din Occident dar şi a cercetărilor făcute, Ionică Nechifor spune că ramura economică, în domeniul agricol, cu cel mai mare potenţial de dezvoltare este creşterea ovinelor. Pentru români ar fi asul din mânecă, la nivel european. Şi asta în condiţiile în care România se află pe locul doi în Uniunea Europeană ca număr de oi crescute.

 

Mai precis este vorba despre aproape 12 milioane de capete, România fiind depăşită doar de Marea Britanie.

 

”Sectorul ovin este cu potenţialul cel mai mare de a se dezvolta, de a produce, în aşa fel încât să fie competitiv cu toate statele europene dezvoltate. Poate să fie asul din mâneca agriculturii româneşti. În momentul actual ca şi efectiv de animale suntem pe locul doi la nivelul Uniunii Europene”, spune Ionică Nechifor.

 

Singura problemă a României în acest domeniu este performanţa genetică a oilor mai scăzută faţă de alte ţări europene. Există destule exemplare care nu se pot compara calitativ cu animale din Marea Britanie de exemplu.

 

Ionică Nechifor spune că sunt în România şi multe ferme model, cu potenţial genetic foarte bun pe sectorul ovin dar că această performanţă trebuie extinsă la marea masă a crescătorilor tocmai pentru a ridica standardul naţional.

 

Specialistul botoşănean spune că în momentul de faţă România şi-a atins doar 57% din potenţial.

 

”România mai are de recuperat la capitolul performanţă. Dacă reuşim să îmbunătăţim performanţa genetică a exemplarelor, ajungem în mod cert lideri ai Uniunii Europene. România se află la numai 57% din potenţialul ei pe sectorul ovin. Închipuiţi-vă dacă statul va interveni şi va ridica acest sector la 90% din potenţialul său, am curajul să spun că România pe acest segment va depăşi clar statele europene dezvoltate şi poate concura cu state deja emblematice în creşterea ovinelor precum Noua Zeelandă. Nu vom putea depăşi niciodată Australia, să zicem, dar batem deja la uşa statelor performante la nivel mondial.”, adaugă specialistul botoşănean.

 

(Foto: Adevărul)

 

Citește integral AICI...

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store