De Ziua Internațională a Educației, ministrul Liviu Pop a ținut o videoconferință în care gafele cu care acesta ne-a obișnuit, au fost din nou, nelipsite. Oficialul a intrat în legătură joi dimineață de la ora 9:00 cu toate inspectoratele școlare din țară, deci și cu cel de la Botoșani.
Ministrul Educației a anunțat încă de la început că „nu o să fie foarte lung, ci o să fie foarte scurt”, stârnind amuzamentul celor aflați în sală prin această exprimare nereușită. S-a referit evident, la discurs.
”Am vrut să vă transmit câteva lucruri. Este normal ca din 30 în 30 de zile să facem această ședință de lucru, pentru a corela obiectivele din programul de guvernare cu problemele la nivel de clasă, la nivelul unităților școlare. Nu o să fiu foarte lung, o să fiu foarte scurt.”
Liviu Pop, ministrul educației
Nici la capitolul calcule nu a stat prea bine, acesta declarând că elevii din ultimul an de liceu au început școala în urmă cu… 17-18 ani.
”Cele mai mari probleme în sistemul de învățământ nu sunt din ultimii trei ani de zile, sunt moștenite din ultimii 15 ani. Adică sunt probleme antice pe care nu le-am recunoscut și le-am ascuns sub preș. De aceea, eu cred că rolul elevilor în primul rând, este unul hotărâtor pentru că voi trebuie să fiți și când spui voi, mă refer la cei din învățământul liceal, voi trebuie să fiți promotorii acestei reforme. Vă place cum arată școala? Când ați intrat acum 18 ani, 17- 18 ani pentru că atunci ati intrat în clasa întâi, vă gândeați că atunci când veți intra in clasa a XII-a, așa va fi profilul vostru de elev?”,
Liviu Pop, ministrul educației
Printre altele, Liviu Pop a discutat și despre problemele serioase din învățământ, precum cea a manualelor școlare.
Acesta a declarat că s-a semnat pentru clasa a V-a acordul pentru manualul de matematică, anunțând că acestea se pot comanda într-o săptămână.
”În maximum cinci săptămâni cât mai avem compendiul o să ajungă toate manualele în unitățile de învățământ”,
Liviu Pop, ministrul educației
Tot pe zona această a manualelor a dezvăluit și noul proiect de lege care a fost propus.
„Noi în proiectul de lege am spus că proiectul poate fi în trei forme letrică, virtuală și electronică. Obligatoriu noi o să asigurăm forma virtuală, adică acel PDF. Forma tipărită să fie asigurată doar dacă se dorește acest lucru de către părinte, elev sau profesor. Manualul nu trebuie să fie neapărat pe formă de hârtie”,
Liviu Pop, ministrul educației
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare cu soarta manualelor și deci cu soarta tuturor elevilor din țară.