Mimor şi Olaru „se bat” pe comisia de disciplină de la Colegiul Medicilor

 

Medicii botoşăneni se află în focul alegerilor pentru Comisia de Disciplină Judeţeană care are menirea de a soluţiona sesizările făcute de pacienţi care contestă în general activitatea medicală desfăşurată de un cadru medical. Alegerile s-au derulat de-a lungul a trei zile, termenul limită fiind data de 5 octombrie 2011. Şi-au depus candidatura pentru a face parte din această structură un număr de 13 medici, printre care Ovidiu Mimor, manager al Spitalului Judeţean Mavromati, Maria Olaru, manager al Maternităţii sau Ilcu Gladiola, director medical al Maternităţii.

Primul tur de scrutin este sortit eşecului din cauza faptului că, din cei peste 500 de medici cu drept de vot care ar fi trebuit să îşi exprime opţiunea pentru desemnarea membrilor acestei comisii, doar o mică parte au votat efectiv. Ceea ce înseamnă că, membrii Comitetului Electoral urmează să organizeze un nou tur de scrutin. „La al doilea tur de scrutin care este programat pentru 10-11-12 octombrie nu contează numărul de votanţi. Nu mai suntem legaţi de o proporţie”, a declarat Doru Culiceanu, preşedintele Comitetului Electoral pentru alegerea Comisie de Disciplină. Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor (CM) un motiv pentru care prezenţa la alegeri a fost una anemică este cauzat de slaba promovare a celor care au candidat pentru comisie, dar şi de lipsa de timp a cadrelor medicale. „Ei mizează pe notorietatea lor, ei vor fi votaţi în funcţie de cum sunt percepuţi de colegii lor”, a spus Teodor Tănase, preşedintele CM Botoşani. Potrivit legislaţiei în vigoare o astfel de comisie are în componenţă un număr de şase membri aleşi în urma voturilor exprimate de cadrele medicale şi un altul care este delegat de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
Comisia de Disciplină este un organ temporar, lucrează independent şi nu este subordonat CM. De asemenea are puterea de a retrage dreptul de practică al unui medic, de a da avertismente sau de a recomanda efectuarea unor stagii de practică, în urma analizării sesizărilor aduse de către pacienţi sau medici. „În urma anunţului făcut colegii care întruneau anumite condiţii şi anume să fie medic primar, să aibă cel puţin şapte ani de experienţă şi care nu au avut abateri disciplinare în ultimii cinci ani şi-au depus dosarul. Medicii încă nu au deprinderea să îşi facă propagandă, să îşi facă campanie electorală deşi şi-au depus dosarul”, a mai spus Doru Culiceanu(foto dreapta). Mandatul unui membru din comisia de disciplină este de şase ani de zile, iar remuneraţia financiară nu este una însemnată.
Elsa ŞEICA
Redăm mai jos lista candidaţilor la alegerile pentru comisia de disciplină:


 Nume şi prenume  Specialitate  Grad Profesional
 Andrieş Valerian Chirurgie Generală  primar
 Apetroaie Gheorghe   Medicină Generală  primar
 Gavrilaş Carmen Nicoleta B.F.T.  primar
  Giurgea Nicoleta Luminiţa  Anatomie Patologică  primar
Hamburda Mihail  Chirurgie Generală  primar
 Ilcu Gladiola  Obstetrică-Ginecologie  primar
 Malancea Radu  Ortopedie şi Traumatologie  primar
 Mandanac Dorina  Medicină de Familie  primar
 Mimor Ovidiu Florentin  Oftalmologie  primar
 Niculiţă Felicia  Medicină de Familie  primar
 Olaru Maria  Obstetrică-Ginecologie  primar
 Podariu Alexandru
 A.T.L.  primar
 Tinca Aurel
 Pediatrie  primar